- Home
- Externe
- (16.02.2022, 07:14)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academician rus: „Invadarea Ucrainei ar însemna sfârşitul regimului rus actual, iar Putin nu va risca asta"
- Vladislav Leonidovici Inozemtsev crede că invadarea Ucrainei ar putea însemna sfârşitul regimului lui Vladimir Putin în Rusia.
- Pe durata unui interviu, Inozemtsev a făcut o serie de alte observaţii despre motivele din spatele dezintegrarii Uniunii Sovietice şi perspectivele pentru Rusia dacă aceasta nu încetează să fie un imperiu.
Urmărește
80790 afișări
Academician rus: "Invadarea Ucrainei ar însemna sfârşitul regimului rus actual, iar Putin nu va risca asta"
„Atacarea Ucrainei ar însemna sfârşitul regimului rus de astăzi, iar probabilitatea unui astfel de rezultat este mult mai mare decât riscurile căderii Casei Romanovilor de după intrarea Imperiului Rus în Primul Război Mondial”, a spus Vladislav Inozemtsev.
Vladislav Leonidovici Inozemtsev este un academician rus şi directorul Centrului de Cercetare a Societăţilor Post-Industriale din Moscova. Este profesor la Departamentul de Economie Mondială, Facultatea de Guvernare Publică, Universitatea de Stat din Moscova. Din noiembrie 2012, el este preşedintele Înaltului Consiliu al Forţei Civile, un partid politic rus liberal şi pro-european. Este autorul programului prezidenţial al lui Mihail Prohorov, candidat situat pe locul al treilea în faţa lui Putin la alegerile din martie 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El susţine că Vladimir Putin este precaut în privinţa declanşării invaziei din cauza impactului pierderilor umane pe care Rusia le-ar suferi ca urmare a ripostei ucrainene, cât şi a izolării internaţionale şi a sancţiunilor economice foarte dure din partea Occidentului, potrivit Eurasiareview.
În timp ce Putin doreşte foarte mult să unească Belarusul cu Rusia, paşii în această direcţie vor duce la o explozie socială în Belarus, care „va fi mult mai masivă şi mai decisivă decât cele din august anul trecut după fraudarea alegerilor prezidenţiale de către Aleksandr Lukaşenko”.
Pe durata unui interviu, Inozemtsev a făcut o serie de alte observaţii despre motivele din spatele dezintegrarii Uniunii Sovietice şi perspectivele pentru Rusia dacă aceasta nu încetează să fie un imperiu.
Inozemtsev declară că dacă planul de autonomizare al lui Stalin ar fi fost adoptat în locul programului federalist al lui Lenin, „divorţul” Rusiei de alte republici de la începutul anilor 1990 ar fi fost mai plin de conflicte şi războaiele de-a lungul graniţelor Rusiei ar fi fost mai numeroase. Drept urmare, teritoriul Rusiei s-ar fi dovedit a fi în realitate mai mic decât se consideră.”
„Până în anii 1970, conducerea sovietică s-a confruntat cu alegerea de a nu face nimic sau de a efectua reforme radicale. Dacă ar fi făcut-o pe prima, ar fi durat mai mult pentru că URSS, deşi era ineficientă, era suficient de puternică pentru a rezista. Mihail Gorbaciov a făcut două greşeli fundamentale. El a presupus că Uniunea Sovietică este un stat obişnuit cu un sistem juridic. Nu a fost aşa. Şi era ferm convins că chestiunea naţionalităţii nu există în URSS. Nici măcar nu bănuia că acolo sunt posibile conflicte interetnice”, a adăugat profesorul.
„Dacă Moscova ar fi luat în serios protestele din decembrie 1986 din Kazahstan, ar fi putut trece la descentralizare şi la crearea unui sistem federal care ar fi durat mult mai mult. Dar Kremlinul nu a făcut-o, iar cinci ani mai târziu URSS s-a dezintegrat. Ţările baltice nu ar fi putut fi menţinute în cadrul vreunei Uniuni Sovietice, dar ieşirea lor ar fi putut fi gestionată într-un mod care le-ar fi limitat influenţa asupra restului ţării. Li s-ar fi putut permite să devină democraţii socialiste precum cele din Europa de Est şi apoi să li se permită să devină democraţii autentice integrate în Occident în 1989. În Federaţia Rusă există ameninţări separatiste, dar nu trebuiesc exagerate. Cerinţele normale de a recunoaşte statutul oficial al limbilor naţionale şi de a permite predarea acestora, de a permite liderilor etnici să se numească preşedinţi şi aşa mai departe nu au nimic de-a face cu separatismul. Dar opunerea lor poate provoca separatism", concluzionează profesorul Vladislav Inozemtsev.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Polonia în alertă până la finalul lunii. Ţara ar putea fi lovită de un atac cibernetic rusesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe