Conform modificărilor adoptate de Adunarea Naţională, unde Guvernul condus de Viktor Orban are o majoritate de două-treimi, organismul de control din domeniul mass-media – NMHH – nu va mai putea obliga jurnaliştii să dezvăluie sursele de informare, această prerogativă revenind „instanţelor sau autorităţilor de investigare” şi doar în cazuri care aduc atingere „securităţii şi ordinii publice”.
Pe de altă parte, de acum înainte, Consiliul Media (MT) – organismul executiv al NMHH – va stabili numărul posturilor de radio şi televiziune care vor avea licenţe de emisie. În plus, 35 la sută din emisiunile de radio şi televiziune vor trebui să conţină producţii artistice ungare.
În final, Parlamentul a decis că amenzile pentru încălcarea reglementărilor în vigoare date de NMHH sunt impozite publice, astfel că, în cazul neachitării acestora, societăţile din presă pot fi vizate de acţiuni de sechestru.
Uniunea Europeană a criticat dur, la începutul anului, noua lege ungară a presei, pe care Budapesta a fost nevoită să o modifice pentru a o face mai conformă cu practicile europene. În pofida modificărilor, specialiştii europeni consideră că schimbările nu sunt suficiente.