Acalmie pe frontul incendiilor de vegetaţie din Australia

Australia înregistra miercuri o acalmie pe frontul incendiilor de vegetaţie, în urma unei diminuări a temperaturilor, deşi câteva zeci de incendii ameninţau în continuare cel mai populat stat din nordul ţării, New South Wales.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Acalmie pe frontul incendiilor de vegetaţie din Australia

Acalmie pe frontul incendiilor de vegetaţie din Australia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Aproximativ 2.000 de pompieri luptă de marţi împotriva a peste 140 de focare, dintre care aproximativ 30 nu erau controlate, în continuare, miercuri, devastând zone locuite şi şeptel, potrivit lui Shane Fitzsimmons, şeful serviciilor rurale de luptă împotriva incendiilor la nivelului statului.

"Ameninţarea (incendiilor) în New South Wales este departe de a fi dispărut", a declarat el pentru presă, în satul Bookham, la vest de Canberra, unde flăcările au distrus 16.000 de hectare de vegetaţie.

Nicio victimă nu a fost raportată până în prezent. Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia a aproximativ 100 de persoane, de la care nu mai au informaţii, pe Insula Tasmania (sud), însă se pare că acestea şi-au abandonat locuinţele.

Statul New South Wales este afectat de cele mai periculoase incendii din istoria sa, intensificate de rafale violente de vânt şi temperaturi care au atins până la 45 grade Celsius în anumite regiuni.

Aceste temperaturi caniculare urmau să coboare până la aproximativ 25 de grade Celsius miercuri, rafalele de vânt să îşi schimbe direcţia, iar numeroase incendii, clasate la nivelul "catastrofic", au fost retrogradate în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Începând de la un incendiu, în urma unei furtuni, în 2009, în statul Victoria, soldat cu 173 de morţi, acest termen desemnează faptul că incendiile sunt incontrolabile, imprevizibile şi se propagă rapid, fără să lase posibilitatea evacuării locuitorilor din zonele ameninţate.

"Am înregistrat pierderi importante în agricultură, mii de hectare de culturi şi păşuni fiind distruse de foc, dar şi mii de animale", a precizat Shane Fitzsimmons. Aproximativ 10.000 de oi ar fi pierit în acest fel doar în regiunea Yass, potrivit premierului statului New South Wales, Barry O'Farrell.

Cele mai multe dintre incendii s-au declanşat spontan, dar, la Sydney, trei adolescenţi sunt anchetaţi pentru provocarea unui incendiu.

"Toate serviciile sunt implicate în acţiunea de luptă împotriva incendiilor. Aceasta este urgenţa.Ulterior vom trece la faza de reconstrucţie", a declarat premierul australian Julia Gillard.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici