„Experţii (psihiatri) vor ajunge la concluzia unor tulburări de stres posttraumatic (SSPT)”, a afirmat John Henry Browne, într-un interviu pentru CNN. „Cunosc bine SSPT şi sunt convins că aşa va fi stabilit”.
Subofiţerul a fost acuzat vineri de 17 crime cu premeditare vizând civili afgani şi de tentative de ucidere cu premeditare a altor şase civili. În total, nouă copii, patru femei şi patru bărbaţi au fost ucişi, iar patru copii, un bărbat şi o femeie au fost răniţi.
Militarul de 38 de ani şi-a părăsit baza din districtul Panjwayi (provincia Kandahar – sud), în cursul nopţii de 11 martie, şi şi-a atacat victimele în două sate vecine, după care le-a ars cadavrele, potrivit acuzării. El a revenit ulterior la bază şi s-a predat.
Avocatul său, care s-a întâlnit cu el timp de 11 ore la închisoarea militară Fort Leavenworth (Kansas, centru), a minimizat mărturiile pe care le-ar fi făcut sergentul. „Nu cred că a spus «am omorât oameni», pentru că nu am auzit acest lucru de la singura sursă în care am încredere”, a precizat el, adăugând că lipsesc multe dovezi de la acest dosar.
„Nu este vorba despre o scenă de crimă clasică. Nu există un loc al crimei. Armata nici măcar nu a revenit la satele de unde provin aceste acuzaţii”, a apreciat avocatul.
Prin urmare, „nu există scena crimei, urme ADN, amprente, mărturii. Iar afganii, din câte înţeleg, îşi îngroapă morţii foarte repede”, a adăugat el. „Acesta va fi un caz foarte complicat pentru acuzare”.
În cursul unei mobilizări anterioare în Irak, în 2010, sergentul Bales a fost victima unui traumatism cranian într-un accident rutier, ceea ce ar fi putut induce un stres posttraumatic.
Dacă apărarea reuşeşte să convingă juraţii că nu a existat premeditare, ci o alterare a discernământului în momentul faptelor, sergentul ar putea evita pedeapsa cu moartea.