- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Accidentul aviatic de la Madrid, soldat cu 153 de morţi şi 19 răniţi (galerie foto)
Spania a înregistrat cea mai gravă catastrofă aeriană din ultimii 25 de ani, miercuri, după ce un avion al companiei Spanair a fost implicat într-un accident, pe aeroportul din Madrid, care s-a soldat cu moartea a 153 de persoane şi rănirea altor 19.
Accidentul aviatic de la Madrid, soldat cu 153 de morţi şi 19 răniţi (Imagine: Mediafax/AFP)
"Numărul de morţi se ridică la 153", a declarat ministrul pentru Infrastructură, Magdalena Alvarez, precizând că există şi 19 răniţi, dintre care doi nu au fost identificaţi.
Vezi aici imagini legate de tragedia aviatică de la Madrid
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dronele ucrainene au atacat o zonă în care se află baza de bombardiere strategice a Rusiei
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
Aparatul MD 82, care avea 172 de persoane la bord, asigura o legătură între Madrid şi Las Palmas, în arhipelagul Canare, o renumită destinaţie turistică.
El transporta 162 de pasageri, printre care 22 de copii, şi zece membri ai echipajului.
Potrivit primelor informaţii, unul dintre motoarele aparatului a luat foc în cursul decolării, în jurul orei 14.45 (15.45 ora României), pe aeroportul Barajas.
"Guvernul este bulversat, foarte afectat (...) de această tragedie", a declarat şeful Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care şi-a întrerupt vacanţa.
Secretarul de stat pentru Comunicaţii, Nieves Goicoecea, a declarat la rândul său că fără îndoială este vorba despre un accident, excluzând ipoteza unui act terorist, în contextul în care organizaţia bască ETA continuă atacurile pe teritoriul Spaniei.
Potrivit postului public de radio, cutiile negre ale aparatului au fost recuperate şi puse la dispoziţia justiţiei.
Patru din cei 19 răniţi, în stare "foarte gravă"
Patru dintre cele 19 persoane rănite în urma accidentului aviatic de miercuri de pe aeroportul din Madrid se află în stare "foarte gravă", a anunţat un oficial din cadrul direcţiei pentru sănătate din Madrid.
"În prezent, 19 persoane primesc îngrijiri în spitalele din regiunea" Madrid, a declarat o purtătoare de cuvânt a direcţiei regionale pentru sănătate. Patru se află în stare "foarte gravă", şase în stare "gravă", opt "sunt observaţie, în stare favorabilă" şi una este rănită "uşor", a adăugat ea.
Circumstanţele producerii accidentului nu sunt deocamdată clare
Accidentul în care a fost implicat un avion al companiei Spanair s-a produs în timpul decolării, dar circumstanţele clare în care a avut loc tragedia urmează să fie stabilite.
Conform ministrului spaniol pentru Infrastructură, Magdalena Alvarez, avionul MD 82 a decolat, roţile au părăsit solul, însă rămâne de verificat dacă acest lucru a fost valabil şi pentru roţile din spate.
Mai mulţi experţi au apreciat totuşi că un incendiu la reactor nu este suficient pentru a explica acest accident şi că alte cauze s-ar putea aflat la originea catastrofei. În mod normal, avionul ar fi trebuit să se încline spre stânga.
Cele două cutii negre ale aparatului urmează să fie analizate rapid pentru a determina cauzele accidentului.
Va trebui declanşată o anchetă pentru a stabilit cine este responsabil de producerea accidentului şi pentru prevenirea unor astfel de accidente, a precizat Alvarez.
Ea a declarat miercuri seară că avionul era în curs de decolare, înainte de a reveni la sol pentru a rezolva o problemă tehnică neprecizată, probabil legată de motorul care a luat foc. Potrivit presei spaniole, pilotul ar fi cerut repararea unui indicator de temperatură.
Rudele pasagerilor au sosit pe aeroportul Barajas
Zeci de rude ale pasagerilor aflaţi la bordul avionului implicat în accidentul de pe aeroportul Barajas din Madrid, au sosit, joi, pe aeroport pentru a se interesa de soarta acestora.
Cu ochelari de soare sau cu batiste în mâini, rudele pasagerilor au început să sosească începând cu după-amiaza zilei de miercuri, fiind imediat preluaţi de angajaţi ai companiei Aena care gestionează serviciile de pe aeroportul madrilen.
Poliţiştii împiedicau accesul jurnaliştilor în terminalul patru al aeroportului unde se află grupul rudelor.
Mai mulţi membri ai Crucii Roşii, care purtau un tricou cu inscripţia "psiholog", însoţeau rudele în sala obiectelor pierdute, transformată în centru de criză.
Pe pista aeroportului se aflau circa zece ambulanţe şi mai multe vehicule de servicii funerare.
Avionul companiei Spanair s-a prăbuşit, miercuri, la ora 14.45 (15.45, ora României) la scurt timp după ce a decolat cu destinaţia Las Palmas din arhipelagul Canare.
"A fost o experienţă foarte dură să sosim la locul accidentului, i-am salvat pe cei pe care am putut", a declarat Miguel Angel Sanchez, comandantul primei echipe de pompieri sosite la locul accidentului.
Un alt membru al echipei de intervenţie a declarat pentru postul CNN+ că a văzut zeci de cadavre carbonizate.
Pe aeroportul din Las Palmas, din arhipelagul Canare, familiile şi prietenii pasagerilor aşteptau veşti din capitala Spaniei.
Potrivit Crucii Roşii, deşi erau sute de rude, doar doi membri pe familie s-au putut îmbarca la bordul unei curse speciale care a decolat cu destinaţia Madrid, miercuri, la ora 19.45 (21.45, ora României).
Mai multe celule psihologice au fost create pentru a asista rudele îndurerate.
"Am amenajat mai multe săli în aeroport pentru a avea grijă de familii', a declarat Juan Antonio Carujo, coordonator al echipei de psihologi.
"Dar incertitudinea face însă mult mai grea situaţia în care se află", a adăugat el.
Identificarea cadavrelor va dura două zile - ministru
Două zile vor fi necesare pentru identificarea cadavrelor celor 153 de persoane care au murit în accidentul în care a fost implicat un avion al companiei Spanair a declarat joi ministrul spaniol pentru Infrastructură, Magdalena Alvarez.
"Până în prezent, au fost identificate datorită amprentelor lor digitale, şi, în anumite cazuri, vor fi necesare teste ADN", a precizat ea, pentru postul naţional de radio.
Mărturii ale membrilor echipelor de salvare publicate de presa spaniolă menţionau cadavre carbonizate complet, în urma accestui accident.
Spanair a permis avionului să redecoleze după semnalarea unei probleme tehnice
Tehnicienii companiei spaniole Spanair au permis avionului de tip MD-82, prăbuşit, miercuri, la Madrid, să redecoleze după ce pilotul a revenit la sol din cauza unei probleme, a declarat, joi, ministrul spaniol al Infrastructurii.
"La prima încercare, pilotul a decolat, apoi a revenit deoarece a detectat ceva, care urma să fie determinat de comisia de anchetă", a declarat Magdalena Alvarez pentru postul naţional de radio.
"Oficialii din cadrul serviciului de mentenanţă al companiei au autorizat decolarea, asumându-şi responsabilitatea care constă exact în examinarea avionului după ce comandantul semnalează orice tip de incident la bord', a adăugat ea.
"Nu aş îndrăzni să declar aşa ceva", a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de o neglijenţă a serviciului de mentenenaţă al companiei Spanair.
"Cutiile negre ne vor permite să identificăm cauzele" accidentului, a subliniat ministrul spaniol.
"Avionul a urcat la 200 de picioare, circa 50 de metri, apoi a căzut", a precizat ea.
Pilotul semnalase o problemă la o priză de aer
Pilotul avionului companiei spaniole Spanair care s-a prăbuşit miercuri la Madrid semnalase în timpul unei prime tentative de decolare o problemă la o priză de aer, rezolvată conform procedurilor normale de personalul companiei, a anunţat joi Spanair.
"Pilotul, înainte de decolare, a revenit la poarta de îmbarcare, informând despre existenţa unei probleme de supraîncălzire la o priză de aer", a declarat într-o conferinţă de presă la Madrid Javier Mendoza, adjunct al directorului general al Spanair.
"Problema a fost rezolvată conform reglementărilor", a adăugat el, precizând că personalul tehnic a "izolat" priza de aer, stingând-o, ceea ce este regulamentar.
Priza de aer se situează sub o fereastră a cabinei de pilotaj, a precizat Mendoza.
Cursa JK 5022 a companiei Spanair, era efectuată în comun cu compania germană Lufthansa.
Trei zile de doliu şi cinci minute de reculegere la Madrid
Câteva sute de persoane au păstrat cinci minute de reculegere joi, la prânz, în centrul oraşului Madrid, în urma catastrofei aviatice de miercuri.
Primarul capitalei spaniole, Alberto Ruiz Gallardon, făcuse un apel la păstrarea câtorva momente de reculegere la ora 12.00 (13.00 ora României) în piaţa Cibeles şi au fost decretate trei zile de doliu la Madrid şi în regiunea adiacentă, în urma accidentului care s-a soldat cu 153 de morţi şi 19 răniţi, dintre care patru se află în condiţii foarte grave.
S-au păstrat, de asemenea, cinci minute de reculegere la Barcelona (nord-estul Spaniei) în piaţa Sant Jaume, în faţa sediului companiei Spanair din Palma de Mallorca (Insulele Baleare), cât şi la pavilionul Insulelor Canare de la Expoziţia de la Zaragoza (nord).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO