Accidentul de elicopter evidenţiază relaţiile strânse dintre România şi Israel

Prăbuşirea, luni în România, a elicopterului israelian, de tip Yasour, a scos în evidenţă apropierea dintre cele două ţări, mai puţin cunoscută, Bucureştiul susţinând Israelul în cadrul Uniunii Europene (UE), potrivit unui oficial israelian, citat de Jerusalem Post în ediţia electronică de miercuri.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Accidentul de elicopter evidenţiază relaţiile strânse dintre România şi Israel

Accidentul de elicopter evidenţiază relaţiile strânse dintre România şi Israel (Imagine: Wikipedia)

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe a declarat marţi că România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt "cei mai buni prieteni" ai Israelului în cadrul Uniunii Europene şi pe continent. Această susţinere se manifestă atât prin voinţa de a oferi forţelor aeriene israeliene oportunitatea de a se antrena în spaţiul aerian românesc, cât şi prin susţinerea diplomatică pe care Bucureştiul o acordă Ierusalimului în forumurile internaţionale şi în cadrul instituţiilor Uniunii, afirmă sursa citată.

"Oricând există o problemă care ne vizează în UE, atunci când nu există un consens, România ne ţine partea întotdeauna", a declarat acest oficial, a cărui identitate nu este precizată de publicaţia israeliană. Preşedintele român, Traian Băsescu, premierul şi ministrul român al Afacerilor Externe au vizitat Israelul anul trecut, iar ministrul israelian al Afacerilor Externe a vizitat România, în aprilie.

Înaintea vizitei sale, Avigdor Lieberman a caracterizat relaţiile bilaterale ca "speciale şi puternice", adăugând că Israelul "nu a uitat că România este singura fostă ţară comunistă care nu a întrerupt niciodată relaţiile bilaterale (cu Israelul), de la stabilirea lor, în 1948". Legăturile economice sunt, de asemenea, puternice, în România activând sute de investitori israelieni.

În privinţa relaţiilor militare, forţele aeriene israeliene au început să efectueze antrenamente în spaţiul aerian românesc din 2004, în 2006 fiind semnat un acord care permite Israelului să mobilizeze avioane de luptă în România. Forţele aeriene au trimis asemenea aparate în România, în 2007. În urma operaţiunii Plumb Topit şi puternicei deteriorări a relaţiilor cu Ankara, Israelul a început să caute alte ţări în care şi-ar putea antrena piloţii. În urma asaltului împotriva flotilei umanitare destinate Fâşiei Gaza, Turcia a interzis intrarea în spaţiul său aerian al avioanelor militare israeliene.

În pofida faptului că existau bănuieli privind antrenarea piloţilor israelieni în România, acest lucru nu a fost niciodată confirmat oficial. "România este una dintre ţările care ne permite să ne antrenăm", a declarat marţi un oficial guvernamental de rang înalt. "Acest lucru se petrece de mai mulţi ani, dar există numeroase ţări care ne permit acest lucru", a continuat oficialul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici