Accidentul nuclear de la Fukushima va influenţa negocierile internaţionale privind climatul - UE

Criza de încredere în energia nucleară va influenţa negocierile internaţionale privind climatul, care au fost reluate la Bangkok, sub egida ONU, a declarat negociatorul-şef al Uniunii Europene, Artur Runge-Metzger, citat de AFP.

Urmărește
4 afișări

"Energia nucleară este una dintre opţiunile energetice cu emisii foarte-foarte mici de gaze cu efect de seră", responsabile pentru schimbările climatice, a afirmat Runge-Metzger.

El a adăugat că unele ţări mizează pe o pondere importantă a energiei nucleare, însă, după accidentul de la centrala nucleară japoneză Fukushima, autorităţile din multe ţări au început să îşi pună întrebări în legătură cu această opţiune.

Runge-Metzinger consideră că deciziile sunt influenţate de consideraţii politice, care vor influenţa negocierile internaţionale privind climatul.

Mai multe ţări emergente, ale căror emisii de gaze cu efect de seră au crescut semnificativ în ultimii ani, şi-au declarat interesul pentru industria nucleară, însă această opţiune nu trebuie să reducă ambiţiile legate de lupta împotriva schimbărilor climatice, a apreciat el.

"Trebuie găsite mijloace de a realiza progrese", a spus Runge-Metzger, insistând asupra necesităţii de "regândire al modalităţii de dezvoltare" a unor tehnologii alternative, cum sunt energiile regenerabile. "Ar putea fi o opţiune mai scumpă, dar, până la urmă, vrem să salvăm vieţile noastre şi ale copiilor noştri",

El a precizat că UE va reanaliza în toamna acestui an "foaia de drum" pentru 2050, ţinând cont de "scenarii în care cota energiei nucleare ar fi mai redusă", pentru "a vedea care sunt implicaţiile".

Economistul-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Faith Birol, a declarat vineri că accidentul de la Fukushima "va cântări greu" în lupta împotriva schimbărilor climatice. Renunţarea parţială la energia atomică ar determina utilizarea suplimentară a energiilor fosile, ducând la o creştere suplimentară a emisiilor de dioxid de carbon până în 2035.

Pe lângă situaţia creată de accidentul nuclear din Japonia, negocierile privind climatul au început în 2011 într-un "context politic mai dificil decât anul trecut", a apreciat Runge-Metzger, referindu-se la situaţia din Statele Unite, "unde republicanii încearcă să împiedice orice mişcare în direcţia bună făcută de administraţia (preşedintelui Barack) Obama".

La rândul său, negociatorul-şef american, Jonathan Pershing, a încercat să ofere asigurări tuturor reprezentanţilor celor peste 190 de ţări reuniţi la Bangkok pentru reluarea negocierilor privind climatul, la trei luni după acordul de la Cancun. "Vreau să reafirm că Statele Unite îşi respectă angajamentele" privind reducerea cu 17 la sută, până în 2020, a emisiilor de gaze cu efect de seră, în raport cu anul 2005, a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici