Inspectorul special general pentru reconstrucţia Irakului (SIGIR) a avertizat într-un raport că nivelurile scăzute de violenţă interconfesională, atribuite strategiei preşedintelui George W. Bush, nu au generat reconciliere politică pe termen lung în Bagdad şi în provincia vecină Diyala.
"Unele districte şi cartiere rămân zone «prea periculoase» pentru ca o reconciliere să aibă loc", se arată în raportul SIGIR, care include şi o recapitulare a iniţiativei diplomatice a lui Bush de a stabiliza Irakul.
"În zonele cu populaţie mixtă şiită-sunnită, ni s-a spus, retragerea forţelor militare ale SUA ar genera câmpuri de luptă ale epurărilor etnice", mai scrie în raport.
Atacurile interconfesionale au survenit după bombardarea în luna februarie 2006 a unei moschei şiite din oraul sunnit Samarra. Analiştii consideră că unul dintre motivele pentru care violenţele s-au redus este scala "epurării după criterii confesionale" care s-a conturat de atunci în districtele care aveau cândva populaţie mixtă sunnită-şiită.
"Extremiştii sunniţi şi şiiţi au ca ţintă oficialii guvernamentali locali, liderii religioşi şi şeicii tribali care fac demersuri pentru a obţine o reconciliere", se mai arată în raport.
"Consilierii gruvernamentali… au precizat că Bagdadul a pierdut o serie de elemente cheie al societăţii civile – lideri academici şi economici – fiindu-i dificil să identifice şi să atragă parteneri serioşi şi capabili".
În raport mai scrie că programul din Irak nu are un plan comprehensibil, cu obiective clar definite. Raportul a făcut apel la ambasadorul SUA în Irak, Ryan Crocker, şi la comandantul forţelor militare din Irak, generalul David Petraeus, să conceapă un astfel de plan.