- Home
- Externe
- (27.08.2022, 21:41)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord între Serbia şi Kosovo. Anunţul făcut de Uniunea Europeană
Serbia şi Kosovo au rezolvat o dispută etnică privind circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor, a declarat sâmbătă şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.
Urmărește
14600 afișări
"Avem un acord", a declarat Borrell într-un mesaj pe Twitter. "Sârbii din Kosovo, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosind cărţile lor de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens".
Disputa a pornit de la declaraţia de independenţă a Kosovo, cu populaţie predominant etnic albaneză, faţă de Serbia în 2008, lucru pe care Belgradul a refuzat să îl recunoască, scrie Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Serbia şi Kosovo trebuie să ajungă încă la un acord cu privire la utilizarea foarte disputată a plăcuţelor de înmatriculare auto sârbeşti emise în nordul Kosovo, unde sârbii sfidează guvernul din Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor.
Kosovo independent este recunoscut de Statele Unite şi majoritatea membrilor UE, cu excepţia a cinci state, printre care şi România, dar nici de aliaţii Serbiei, Rusia şi China.
Cea mai recentă izbucnire a tensiunilor dintre Serbia şi Kosovo a fost declanşată de o directivă a autorităţilor kosovare prin care sârbii locali au fost obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor din sârbă în Kosovo începând cu 1 septembrie.
Sârbii din nordul Kosovo, au răspuns prin blocaje rutiere şi ciocniri sporadice cu poliţia înainte ca forţele de menţinere a păcii ale NATO să supravegheze îndepărtarea acestora.
Discuţiile purtate de trimişii UE şi SUA cu autorităţile din Serbia şi Kosovo nu au dat până acum rezultate concrete în privinţa problemei plăcuţelor de înmatriculare auto.
La începutul zilei, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că speră ca UE să ofere garanţii pentru acordul privind documentele personale. De asemenea, acesta a declarat că Serbia va emite "o declaraţie generală de renunţare" în care va scrie că utilizarea cărţilor de identitate emise de Pristina este permisă din motive practice, cu scopul de a facilita libertatea de circulaţie, dar nu echivalează cu recunoaşterea independenţei Kosovo.
"În cadrul dialogului facilitat de UE, Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieşire pentru deţinătorii de documente de identitate kosovare, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru deţinătorii de documente de identitate sârbeşti", a scris Borrell pe Twitter.
Belgradul şi minoritatea sârbă din Kosovo pretind, de asemenea, că au dreptul, în temeiul unui acord negociat de UE în 2013, la o asociere de municipalităţi semiautonome cu majoritate sârbă, pe care Pristina a refuzat să o pună în aplicare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe