Acord! Liderii statelor UE o susţin pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat. Viktor Orban ar fi votat împotrivă

Liderii statelor Uniunii Europene au convenit vineri să o nominalizeze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al UE.

872 afișări
Imaginea articolului Acord! Liderii statelor UE o susţin pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat. Viktor Orban ar fi votat împotrivă

Acord! Liderii stetlor UE o susţin pe von der Leyen pentru un nou mandat. Viktor Orban ar fi votat împotrivă

La summitul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai blocului comunitar l-au ales, de asemenea, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca viitor preşedinte al reuniunilor Consiliului European şi pe prim-ministrul estonian Kaja Kallas ca viitor şef al politicii externe a UE.
 
Echipa de conducere reprezintă o continuitate pentru blocul comunitar de 27 de membri, facţiunile centriste pro-UE păstrând posturile de conducere în ciuda unei creşteri a extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European de la începutul acestei luni.
 
Acordul a fost anunţat de actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, pe reţelele de socializare.
 
Trioul a obţinut un sprijin larg din partea liderilor, dar diplomaţii au declarat că premierul italian de dreapta Giorgia Meloni s-a abţinut de la votul asupra lui von der Leyen şi a votat împotriva lui Costa şi Kallas.
 
Premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, s-a abţinut la votul pentru Kaja Kallas ca şef al politicii externe a UE şi a votat în favoarea lui Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului European, a declarat un diplomat UE.
 
Nominalizarea lui Von der Leyen mai are nevoie de aprobarea Parlamentului European în cadrul unui vot secret. 
 
În cadrul summitului, UE a semnat, de asemenea, un acord de securitate cu Ucraina, a dezbătut modul de consolidare a apărării UE împotriva Rusiei şi a convenit asupra priorităţilor strategice ale blocului pentru următorii cinci ani.
 
Acordul de securitate subliniază sprijinul UE pentru Kiev, care luptă împotriva invaziei Moscovei pentru un al treilea an, în ciuda câştigurilor extremei drepte în alegerile europene, a incertitudinii create de alegerile anticipate din Franţa şi de votul prezidenţial din SUA din noiembrie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici