Acord UE pentru introducerea a încă 15 nume pe lista cu sancţiuni impuse Rusiei

Un acord a fost obţinut luni la UE pentru adăugarea a încă 15 nume pe lista europeană cu sancţiuni, în contextul crizei ucrainene.

Urmărește
674 afișări
Imaginea articolului Acord UE pentru introducerea a încă 15 nume pe lista cu sancţiuni impuse Rusiei

Acord UE pentru introducerea a încă 15 nume pe lista cu sancţiuni impuse Rusiei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Adăugarea acestor nume a fost decisă de către ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au reunit la Bruxelles din cauza absenţei unei "dezescaladări" a situaţiei din Ucraina, potrivit aceloraşi surse.

Sancţiunile vor intra în vigoare la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, care va dezvălui numele respective probabil marţi dimineaţa.

Aceşti reprezentanţi se adaugă listei celor 33 de ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de blocarea averilor şi interdicţii de călătorie în UE, pentru că au contribuit la destabilizarea Ucrainei. În total, 22 de ucraineni, activi în timpul fostului regim, sunt sancţionaţi prin blocarea averilor pentru "deturnare de fonduri publice".

"Ne aflăm într-o situaţie în care nu există o dezescaladare", a declarat Pia Ahrendkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE).

"Considerăm sancţiunile din «faza a doua» drept "nivelul potrivit, pentru moment, avansând totodată în pregătirea măsurilor din «faza a treia»", de ordin economic, a precizat ea.

Extinderea listei UE cu sancţiuni a fost aprobată, la nivel de principiu, cu o zi înaintea negocierilor de la Geneva, de la 17 aprilie, vizând diminuarea tensiunilor. Cei 28 au preferat să amâne punerea în aplicare a acestei măsuri, pentru a nu periclita negocierile de pace.

Însă amplificarea tensiunilor în Ucraina, în ultimele zile, şi temerile faţă de o invazie din partea Rusiei au determinat G7 să decidă, sâmbătă, să înăsprească sancţiunile.

Statele Unite au anunţat, luni, că şapte reprezentanţi ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui Vladimir Putin au fost introduse pe lista americană.

Şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn a îndemnat Moscova să treacă la fapte. "Înţeleg că ruşii nu controlează toţi agitatorii care acţionează în Ucraina. Dar ei pot să schimbe datele, începând prin a-şi retrage trupele" masate în apropiere de frontieră. "Acesta ar fi adevăratul semnal al dezescaladării", în opinia sa.

Statele europene au poziţii divergente asupra oportunităţii impunerii unor sancţiuni economice, unele dintre ele fiind expuse mai mult unor eventuale măsuri de retorsiune în domeniul importurilor de gaze naturale ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici