Acordul care ar putea schimba situaţia războiului împotriva Rusiei. SUA poartă discuţii pentru a trimite opt sisteme Patriot din Israel în Ucraina

  • Statele Unite, Israelul şi Ucraina sunt în discuţii pentru a furniza Kievului până la opt sisteme de apărare antiaeriană Patriot, informează Financial Times.
  • Acest acord ar îmbunătăţi dramatic capacitatea armatei ucrainene de a contracara atacurile aeriene ruseşti.
4069 afișări
Imaginea articolului Acordul care ar putea schimba situaţia războiului împotriva Rusiei. SUA poartă discuţii pentru a trimite opt sisteme Patriot din Israel în Ucraina

Deşi nu a fost finalizat, aranjamentul ar presupune ca sistemele Patriot să fie trimise mai întâi din Israel în SUA, înainte de a fi livrate Ucrainei.

Schiţele acordului, care ar marca o schimbare în relaţiile Israelului cu Moscova, au fost discutate între miniştri şi înalţi funcţionari din cele trei ţări, afirmă surse citate de Financial Times.

Israelul a declarat în aprilie că va începe să retragă cele opt baterii Patriot, care datează de mai bine de 30 de ani, şi să le înlocuiască cu sisteme mai avansate.

Însă bateriile, care au fost utilizate în războiul actual al Israelului cu Hamas, nu au fost încă scoase din uz din cauza temerilor că tensiunile cu grupul militant Hezbollah, susţinut de Iran, ar putea izbucni într-un război în toată regula.

Dacă va fi realizat, un astfel de transfer ar reprezenta o schimbare radicală în capacităţile defensive ale Ucrainei. Ţara dispune în prezent de cel puţin patru sisteme Patriot, furnizate atât de SUA, cât şi de Germania. De asemenea, România a anunţat că va dona un sistem Patriot Kievului.

Ucraina a solicitat frecvent aliaţilor occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană, în special sisteme Patriot fabricate în SUA. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat că întrerupe livrarea de rachete Patriot către alte naţiuni pentru a acorda prioritate livrării către Ucraina.

Israelul a fost precaut în a lua atitudine faţă de invazia Rusiei în Ucraina, având în vedere influenţa Moscovei în Siria, unde forţele aeriene israeliene acţionează adesea împotriva intermediarilor Iranului.

Dar oficialii americani au încercat să convingă guvernul lui Benjamin Netanyahu că legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Iranul, în special în domeniul cooperării militare, reprezintă o preocupare urgentă.

Washingtonul acordă Israelului un sprijin militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari pe an, iar până în aprilie a deblocat fonduri de urgenţă suplimentare de 14 miliarde de dolari pentru aliatul său, de la izbucnirea războiului cu Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici