Acordul CETA de liber schimb între UE şi Canada, aprobat de o comisie a Parlamentului European

Acordul Economic şi Comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA) a primit aviz favorabil, marţi, din partea Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European, anunţă Reuters.

Urmărește
1350 afișări
Imaginea articolului Acordul CETA de liber schimb între UE şi Canada, aprobat de o comisie a Parlamentului European

Acordul CETA de liber schimb între UE şi Canada, aprobat de o comisie a Parlamentului European

CETA trebuie aprobat de Parlamentul European (PE) pentru a intra în vigoare, iar membrii Comisiei pentru comerţ internaţional au votat în favoarea acordului, cu 25 de voturi pentru şi 15 împotrivă. Parlamentul European trebui să decidă asupra acordului la mijlocul lunii februarie.

În dezbaterea de luni, membrii Comisiei pentru comerţ internaţional au susţinut acordul, avertizând însă asupra ameninţărilor pe care le implică protecţionismul în contextul administraţiei Trump. Preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP) şi intenţionează să renegocieze Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) cu Mexic şi Canada.

Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de o regiune din Belgia.

Chiar dacă PE votează în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile Belgiei.

Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari).

CETA şi TPP au atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici