- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordul de la Moscova, mize şi divergenţe
Preşedintele american şi cel rus, Barack Obama şi Dmitri Medvedev, au semnat luni, la Moscova, un acord prealabil de dezarmare nucleară, care va servi ca bază în negocierile privind viitorul tratat ce va înlocui START 1.
Acordul de la Moscova, mize şi divergenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
START I, încheiat la sfârşitul Războiului Rece, expiră la 5 decembrie.
ACORD CADRU ÎNCHEIAT LA 6 IULIE
Obama şi Medvedev au fixat obiectivele în cifre pentru negociatori în vederea continuării discuţiilor:
- reducerea între 1.500 şi 1.675 a numărului de focoase nucleare din fiecare ţară;
- reducerea între 500 şi 1.100 a numărului de vectori nucleari (rachete intercontinentale, ataşate submarinelor şi bombardierelor strategice);
- aceste reduceri trebuie să aibă loc într-o perioadă de şapte ani de la intrarea în vigoare a tratatului;
- viitorul tratat va avea o durată de zece ani;
- negocierile trebuie să conducă "foarte curând" la un acord final care să poată fi semnat şi ratificat.
ARSENALELE ACTUALE
- Statele Unite numără 2.200 de ogive strategice în uz şi un număr comparabil în rezervă, potrivit Asociaţiei americane pentru controlul armamentelor.
- Rusia ar dispune de 2.000-3.000 de focoase operaţionale şi 1.800 în rezervă sau pe cale de a fi destructurate din cauza materialelor învechite, potrivit estimărilor disponibile.
- Washingtonul dispune de 1.200 de vectori nucleari, iar Rusia de 816, potrivit datelor oficiale comunicate în aprilie.
ACORDURI ÎNCHEIATE
- Tratatul START 1 (Strategic Arms Reduction Talks) a fost semnat la 31 iulie 1991, la Moscova, de Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS în perioada respectivă, şi de preşedintele american George Bush tatăl.
Efortul de dezarmarea nucleară cel mai ambiţios, acesta a condus la o reducere a arsenalelor strategice ale celor două ţări de la 10.000 la mai puţin de 6.000 de focoase nucleare şi limitează la 1.600 numărul vectorilor.
- În 2002, Washingtonul şi Moscova au semnat Tratatul de reducere al arsenalelor nucleare strategice (SORT) care prevede un plafon cuprins între 1.700 şi 2.200 de focoase nucleare în uz şi operaţionale până în 2012 pentru fiecare dintre state.
PUNCTELE DE DIVERGENŢĂ
- Principalul punct de divergenţă este scutul antirachetă american din Europa de Est, iar în privinţa acestuia nu a fost obţinut nici un progres la summitul de la Moscova. Obama a refuzat să lege proiectul de scut antirachetă de negocierile START, aşa cum cere Moscova, dar a considerat posibilă cooperarea cu ruşii împotriva ameninţărilor balistice.
- Moscova cere luarea în considerare a focoaselor nucleare stocate şi nu numai a celor în uz, Statele Unite înregistrând un număr superior în acest sens.
- Moscova vrea, de asemenea, limitarea numărului de rachete intercontinentale americane cu încărcături convenţionale, temându-se că va fi ţinta acestora.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO