Acordul „este irealizabil din punct de vedere tehnic. Iranienii vor ca acest combustibil să fie produs în decurs de un an, dar ar fi nevoie de cel puţin un an şi jumătate” pentru a reuşi acest lucru, a explicat diplomatul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
Acest acord, semnat la 17 mai la Teheran, prevede schimbul în Turcia a 1.200 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit (la 3,5 la sută), contra 120 de kilograme de combustibil îmbogăţit la 20 la sută, furnizat de marile puteri şi destinat reactorului de cercetare nucleară medicală al Teheranului.
Prin acest acord, Iranul vrea să dea asigurări comunităţii internaţionale în legătură cu programul său nuclear. În pofida dezminţirilor regimului islamic iranian, care afirmă că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile şi paşnice, marile puteri şi ONU suspectează Teheranul că vrea să obţină arma atomică.
Luni, Iranul a remis scrisoarea de notificare a acordului tripartit semnată de directorul Organizaţiei iraniene de Energie Atomică, (OIEA) Ali Akbar Salehi, în cursul unei reuniuni la reşedinţa directorului general al AIEA la Viena.