- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.03.2016, 16:54)
- Roxana Maciuca
Acordul UE-Turcia în privinţa gestionării crizei imigranţilor a fost aprobat
Reprezentanţii europeni şi turci au convenit, vineri, asupra finalizării acordului de gestionare a crizei imigranţilor, acord care va intra în vigoare de pe 20 martie, a anunţat Bohuslav Sobotka, premierul ceh, citat de agenţia de presă Reuters.
Urmărește
2867 afișări
Acordul UE-Turcia în privinţa gestionării crizei imigranţilor a fost aprobat
"Acordul cu Turcia a fost aprobat! Toţi imigranţii clandestini care vor ajunge în Grecia din Turcia începând cu 20 martie vor fi trimişi înapoi (în Turcia)!", a anunţat Sobotka, pe contul său de Twitter.
Liderii UE au convenit joi seară asupra proiectului unui acord în vederea trimiterii imigranţilor care ajung în Grecia înapoi în Turcia, acord care a fost început în urmă cu aproape două săptămâni.
Proiectul a fost prezentat vineri premierului turc, Ahmet Davutoglu, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar după negocierile dintre cei doi din cursul dimineţii, Tusk a recomandat reprezentanţilor celor 28 de state membre UE să accepte textul acordului fără alte schimbări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
În baza acordului, imigranţii clandestini care vor sosi în Grecia din Turcia începând de duminică vor fi trimişi înapoi pe teritoriul turc, după ce vor fi înregistraţi şi solicitările lor de azil vor fi procesate.
Un oficial turc a precizat că deportările vor începe de pe 4 aprilie, iar în acelaşi timp va începe şi procesul de repartizare a refugiaţilor sirieni în Europa.
UE urmează să acorde un ajutor financiar de şase miliarde de euro Turciei pentru a reţine cei aproape trei milioane de imigranţi în ţară. În primă fază, UE va accelera acordarea celor trei miliarde de euro solicitate anul trecut de Turcia, urmând să mai acorde încă trei milioane de euro până în 2018, odată ce Turcia va prezenta o listă de proiecte care necesită asistenţă din partea UE, ce vor fi analizate.
În plus, Turcia a solicitat şi accelerarea procedurilor de liberalizare a vizelor în zona Schengen pentru cetăţenii săi, restricţii care ar urma să fie ridicate până în iunie, dar şi reluarea negocierilor privind aderarea la UE.
În schimbul fiecărui imigrant primit de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian. Toţi refugiaţii sirieni primiţi de Uniunea Europeană urmează să fie repartizaţi între statele membre UE.
În timpul negocierilor de la Bruxelles, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat atitudinea liderilor europeni faţă de criza migraţiei şi a atras atenţia vineri Uniunii Europene să-şi rezolve întâi problemele sale cu imigranţii, apoi să impună condiţii Turciei.
"În timp ce Turcia găzduieşte trei milioane (de imigranţi), cei care nu sunt în stare să găsească loc suficient pentru o mână de refugiaţi, cei care ţin în mijlocul Europei acei inocenţi în condiţii ruşinoase, ar trebui să se uite mai întâi la problemele lor", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la sistemul de cote obligatorii privind repartizarea a 160.000 de imigranţi în statele membre UE, sistem adoptat de UE în septembrie anul trecut.
El a acuzat unele ţări de susţinere directă sau indirectă a grupărilor teroriste, referindu-se la mişcarea radicală Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care a comis mai multe atacuri teroriste în ţară. Gruparea kurdă TAK, desprinsă din PKK, a revendicat joi atacul sinucigaş de duminică din Ankara soldat cu 37 de morţi.
Citeşte şi: Barack Obama se va întâlni în mai cu liderii din Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia
Citeşte şi: Reprezentanţele diplomatice şi şcolile germane din Turcia rămân închise pe fondul riscurilor de atac
Citeşte şi: Erdogan avertizează că UE se află pe un "câmp minat" în încercarea de a gestiona criza migraţiei
Citeşte şi: Vicecancelarul german îndeamnă UE să acţioneze în vederea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe