Act de dizidenţă. Un diplomat rus al misiunii Moscovei la ONU şi-a dat demisia şi a criticat războiul şi conducerea lui Putin: "Niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie anul acesta"

Un diplomat rus cu peste 20 de ani de experienţă şi-a anunţat luni demisia în semn de protest faţă de războiul ţării sale împotriva Ucrainei, au relatat mai multe publicaţii.

Urmărește
669 afișări
Imaginea articolului Act de dizidenţă. Un diplomat rus al misiunii Moscovei la ONU şi-a dat demisia şi a criticat războiul şi conducerea lui Putin: "Niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie anul acesta"

Act de dizidenţă. Un diplomat rus al misiunii Moscovei la ONU şi-a dat demisia şi a criticat războiul şi conducerea lui Putin: "Niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie anul acesta"

Într-un protest public rar întâlnit din partea unui oficial rus, Boris Bondarev, un diplomat al misiunii diplomatice a Rusiei la ONU în Geneva, a postat o declaraţie pe un cont de LinkedIn în care condamnă invazia Rusiei în Ucraina şi critică Ministerul rus de Externe pentru complicitate în ceea ce el a descris ca fiind un "război agresiv" - un limbaj care este interzis în Rusia în conformitate cu legile de cenzură pe timp de război.

"Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie anul acesta", a scris Bondarev, referindu-se la decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.

"Războiul agresiv declanşat de Putin împotriva Ucrainei şi, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci şi, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus".

The New York Times a confirmat primirea demisiei ce a fost înaintată diplomaţilor de la Geneva.

Misiunea rusă la ONU de la Geneva a refuzat să comenteze subiectul pentru CNN, iar Bondarev nu a răspuns la mesajele trimise pe contul de LinkedIn.

Postarea de pe LinkedIn a atacat conducerea Rusiei pentru corupţie, spunând: "Cei care au conceput acest război vor un singur lucru - să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase şi de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj şi cost cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată şi impunitate totală. Pentru a realiza acest lucru, ei sunt dispuşi să sacrifice oricâte vieţi ar fi necesare. Mii de ruşi şi ucraineni au murit deja pentru asta"

Departamentul de Stat al SUA a precizat că demisia lui Bondarev arată că "în ciuda propagandei Kremlinului, există ruşi care nu sunt deloc de acord cu ceea ce face preşedintele Putin în Ucraina şi care împărtăşesc îngrijorarea noastră cu privire la pericolul pe care îl creează pentru întreaga comunitate globală".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că este încurajator faptul că "mulţi sunt dispuşi să-i ţină piept" lui Putin şi a menţionat că "este nevoie de un curaj imens pentru a ţine piept unui asupritor, mai ales având în vedere istoricul lung şi teribil al guvernului rus de a încerca să reducă la tăcere protestele legitime şi paşnice şi disidenţa".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici