Această propunere a fost făcută joi dimineaţa de Kim Jong-Il într-un mesaj, a precizat Jimmy Carter, care a petrecut trei zile în Coreea de Nord, însoţit de alţi oficiali.
În cadrul unei conferinţe de presă la Seul, laureatul premiului Nobel pentru Pace a apreciat că Statele Unite şi Coreea de Sud se fac vinovate de „încălcarea drepturilor omului” blocând un ajutor alimentar din motive politice.
Delegaţia, formată din fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul premier norvegian Gro Harlem Brundtland şi fostul preşedinte irlandez Mary Robinson, nu s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în timpul acestei vizite.
Dar le-a fost transmis un „mesaj personal” din partea lui Kim, obligându-i să se întoarcă din drum în timp ce se îndreptau spre aeroport, a declarat Carter. Acest mesaj este destinat liderilor şi populaţiei Coreei de Sud, a precizat el.
Kim Jong-Il a declarat „că el şi poporul Coreei de Nord sunt pregătiţi să negocieze cu Coreea de Sud şi Statele Unite (..) pe orice subiect şi fără condiţii”, a declarat fostul preşedinte american.
„El a declarat în mod specific că este pregătit pentru un summit cu preşedintele (sud-coreean) Lee Myung-Bak în orice moment”, a adăugat el.
Această vizită a avut ca scop evaluarea situaţiei alimentare, calmarea tensiunilor intercoreene şi încurajarea reluării negocierilor pe tema denuclearizării.
Mary Robinson a calificat penuria alimentară drept „extrem de gravă” şi a precizat că un ajutor este necesar de urgenţă.
Întrebat despre drepturile omului în Coreea de Nord, Jimmy Carter a răspuns că unul dintre cele mai importante aspecte este accesul la hrană.
„Faptul că America şi Coreea de Sud interzic în mod deliberat ajutorul alimentar destinat Coreei de Nord din motive politice independente este într-adevăr o încălcare a drepturilor omului”, a declarat el în această conferinţă de presă.
Potrivit lui, Phenianul este de acord să autorizeze supravegherea distribuirii ajutorului.
Seulul şi Washingtonul afirmă că ajutorul alimentar este deturnat la scară mare în favoarea clasei conducătoare şi a armatei.
Peste şase milioane de persoane, respectiv un sfert din populaţia nord-coreeană, au nevoie urgentă de ajutor alimentar, au apreciat recent Naţiunile Unite.
Relaţiile dintre cei doi vecini coreeni sunt la cel mai scăzut nivel de un an. Seulul îi cere Phenianului să îşi prezinte scuze în legătură cu două incidente grave survenite în 2010 – atacul cu torpilă împotriva unei corvete în martie şi bombardarea unei insule în noiembrie – dar Coreea de Nord refuză.
Negocierile multilaterale privind denuclearizarea sunt în impas din 2008. Phenianul a dezvăluit în noiembrie o uzină de îmbogăţire a uraniului, care ar reprezenta un al doilea mod de obţinere a unei bombe nucleare.