Prima pagină » Știri externe » Activist: Lipsa de diversitate rasială a eurodeputaţilor a provocat o criză de identitate în UE. În 2024 este de aşteptat să fi aleşi şi mai puţini eurodeputaţi ce aparţin minorităţilor etnice

Activist: Lipsa de diversitate rasială a eurodeputaţilor a provocat o criză de identitate în UE. În 2024 este de aşteptat să fi aleşi şi mai puţini eurodeputaţi ce aparţin minorităţilor etnice

Eşecul Parlamentului European de a reflecta pe deplin populaţia diversă a UE a provocat o „criză de identitate”, au declarat activiştii, cu câteva zile înainte de un vot în care se aşteaptă să fi aleşi şi mai puţini eurodeputaţi de culoare, asiatici şi aparţinând minorităţilor etnice.
Activist: Lipsa de diversitate rasială a eurodeputaţilor a provocat o criză de identitate în UE. În 2024 este de aşteptat să fi aleşi şi mai puţini eurodeputaţi ce aparţin minorităţilor etnice
Într-o analiză transmisă în exclusivitate pentru The Guardian, Reţeaua europeană împotriva rasismului a constatat că, în ultimul mandat al Parlamentului, doar 4,3% dintre deputaţii europeni proveneau din minorităţi rasiale şi etnice – o proporţie care este drastic inferioară procentului estimat de 10% din populaţia UE care se identifică ca atare.
 
Diferenţa mare a fost exacerbată de Brexit, plecarea eurodeputaţilor britanici în 2020 trimiţând proporţia minorităţilor rasiale în Parlamentul European în cădere liberă la 3,5% – doar 25 din 705 eurodeputaţi, potrivit unei analize 2020.
 
„Cred că acest lucru ne spune cu adevărat multe despre democraţia noastră”, a declarat Nourhene Mahmoudi, consilier în cadrul reţelei antirasism. 
 
„Europa trăieşte o criză de identitate, deoarece Parlamentul European, din cercetările şi datele pe care le-am colectat, nu reprezintă întreaga populaţie europeană”, a adăugat acesta.
 
În practică, spun specialiştii, acest decalaj înseamnă că persoanele cu experienţă directă a unor probleme precum rasismul şi inegalitatea nu se află adesea la masa discuţiilor europene cheie, împiedicând eforturile de a crea politici care să răspundă nevoilor populaţiei variate a UE. 
 
„Această disparitate ridică întrebări fundamentale cu privire la legitimitatea democratică a instituţiilor, în special a Parlamentului European”, a declarat Mahmoudi.
 
În condiţiile în care sondajele sugerează că sprijinul pentru partidele de extremă dreapta şi naţionaliste va creşte la alegerile europene din iunie, aceştia se pregătesc pentru un peisaj politic cu mai puţini eurodeputaţi de culoare.
 
Datele colectate de reţeaua antirasism au arătat un contrast puternic între partidele de stânga şi de centru, unde, în multe cazuri, s-au făcut eforturi pentru a include candidaţi aparţinând minorităţilor etnice pe listele de partid, şi partidele de dreapta, unde acest nivel de reprezentare a fost scăzut şi, în unele cazuri, complet absent.
 
Anumite facţiuni politice, cum ar fi grupul de eurodeputaţi de extremă dreapta Identitate şi Democraţie, nu au nicio reprezentare din partea minorităţilor rasiale.