Activitate diplomatică intensă sud-coreeană înaintea lansării rachetei nord-coreene

Publicat: 04 12. 2012, 13:55
Actualizat: 27 04. 2020, 08:32

Lim Sung-Nam, reprezentantul Coreei de Sud la negocierile celor şase (Coreea de Sud, Coreea de Nord, China, Statele Unite, Rusia şi Japonia) cu privire la programul nuclear nord-coreean, aflate în impas din decembrie 2008, a plecat la Washington, relatează AFP.

El trebuie să discute cu oficiali din Departamentul de Stat şi Consiliul pentru Securitate Naţională.

Înainte de plecare, a declarat că Seulul şi Washingtonul „vor epuiza toate căile diplomatice” cu scopul de „a împiedica lansarea nord-coreeană”.

Coreea de Nord a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că intenţionează să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune în vederea plasării pe orbită a unui satelit de observare terestră în perioada 10-22 decembrie şi a atras astfel criticile Coreei de Sud, aliaţilor acestei ţări, Naţiunilor Unite şi Rusiei.

Aceste ţări consideră că nord-coreenii preconizează un nou test al unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în timp ce regimul comunist este vizat de multiple sancţiuni internaţionale după ce a efectuat în perioada 2006-2009 două teste nucleare.

În cadrul unei conferinţe de presă la Seul, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe a îndemnat din nou autorităţile de la Phenian să renunţe, cerând totodată Chinei, aliata lor, să-şi exercite influenţa pentru a le convinge.

„Dacă nordul menţine intenţia de a lansa, va trebui să răspundă de consecinţe”, a averizat Cho Tai-Young. China, a spus el, are un rol „crucial” de jucat în această criză.

„Sperăm că statul chinez va juca un rol activ în favoarea păcii şi stabilităţii pe peninsula coreeană”, a adăugat el.

Duminică, China a declarat că este „preocupată” de proiectul nord-coreean, exprimându-şi speranţa că „părţile interesate se vor strădui să promoveze stabilitatea în peninsula coreeană”.