Vecinii spun că familia tinerei nu mai locuieşte în apartamentul din strada Meshkini din estul Teheranului, fiind obligată să se mute după moartea femeii.
Poliţia nu a predat cadavrul familiei, organizarea funeraliilor a fost anulată, corpul neînsufleţit a fost îngropat fără ştirea familiei, iar Guvernul a interzis organizarea de ceremonii de funerare în moschei.
"Nu ştim decât că ei (familia) au fost obligaţi să-şi părăsească apartamentul", spune un vecin.
Publicaţia britanică nu a reuşit să-i contacteze direct pe membrii familiei pentru ca aceştia să confirme dacă au fost obligaţi să plece.
Guvernul îi acuză pe protestatari de moartea tinerei Neda Soltan, prezentând-o ca un martir al miliţiei basij.
Javan, o publicaţie pro-guvernamentală, a mers până acolo încât l-a acuzat pe recent expulzatul corespondent BBC, Jon Leyne, că ar fi angajat "asasini" care să o împuşte pentru ca el să poată realiza un film documentar.
Soltan a fost împuşcată mortal sâmbătă seara, în apropierea locului unde au avut loc ciocniri între militanţii proguvernamentali şi demonstranţi, devenind un simbol al mişcării iraniene de protest.
Preşedintele Barack Obama a vorbit despre "imaginea dureroasă" a clipelor morţii tinerei, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o miercuri.
Vecinii nu doar din blocul unde locuia familia victimei, ci şi din alte clădiri din apropiere, au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de moartea femeii, dar poliţia s-a grăbit să elimine orice semne de tristeţe publică şi a sosit imediat ce a aflat că un prieten al acesteia a venit la apartamentul familiei.
Conform tradiţiei persane, familia a pus pe clădire un anunţ funerar şi un banner negru pe clădire.
Dar poliţiştii le-au dat jos, refuzând să permită familiei să manifeste orice formă de tristeţe. A doua zi, familia a fost obligată să se mute.
De atunci, vecinii au primit telefoane suspecte care îi avertizau să nu discute cu nimeni despre moartea fetei şi să nu protesteze.