Ungaria a raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani la o fermă de bovine din nord-vest, în apropierea frontierei cu Austria și Slovacia, a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, citând autoritățile ungare.
Mii de vite au trebuit să fie sacrificate în timp ce țara.
„În acest stadiu, putem spune că nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală, este posibil să avem de-a face cu un virus creat artificial”, a declarat șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, în cadrul unui briefing de presă.
Răspunzând la o întrebare, Gulyas a spus că nu poate exclude faptul că epidemia de virus a fost rezultatul unui atac biologic, fără a oferi informații cu privire la cine ar putea fi responsabil.
De asemenea, acesta a declarat că suspiciunile se bazează pe informații verbale primite de la un laborator străin și că rezultatele acestora nu au fost încă pe deplin dovedite și documentate.
Stocul de bovine al Ungariei număra 861 000 de capete pe baza unui recensământ efectuat în decembrie, puțin schimbat față de nivelul înregistrat cu un an înainte. Conform statisticilor oficiale, această cifră reprezintă 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană.
Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la rumegătoare cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele și caprinele, iar focarele duc adesea la restricții comerciale.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a tras un semnal de alarmă privind riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale. ANSVSA a făcut apel la responsabilitate şi vigilenţă, în condiţiile existenţei mai multor focare de animale bolnave în regiune – patru focare în Slovacia şi unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.
România va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, în cazul în care febra aftoasă va pătrunde la noi în ţară, a declarat, marţi, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuţ Lupu.
Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Sorin Lupaşcu, a subliniat că situaţia de acum a României este similară cu cea dinaintea izbucnirii cazurilor de pestă porcină africană, când autorităţile române nu au făcut nimic pentru prevenirea sau limitarea bolii.