- Home
- Externe
- ISTANBUL, (10.12.2015, 08:39)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ACUZAŢII DURE la adresa Kremlinului: Rusia vrea o "purificare etnică" în Siria. "Lupta lor nu este împotriva Daesh"
Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat Rusia de "purificarea etnică" a arabilor sunniţi şi turkmenilor în nordul Siriei, unde Moscova efectuează atacuri aeriene de două luni, relatează DPA.
Urmărește
11384 afișări
Turcia acuză Rusia de "purificare etnică" în Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Ruşii "vor să expulzeze, vor să purifice etnic această regiune", a declarat Ahmet Davutoglu pentru presă.
Rusia vrea să-şi protejeze bazele, dar şi fiefurile Guvernului sirian, a spus el.
"Lupta lor nu este împotriva Daesh", a subliniat premierul turc, referindu-se la gruparea Statul Islamic (SI).
Davutoglu a avertizat, de asemenea, că bombardamentele ruse vor determina până la trei milioane de sirieni să fugă din ţară, care vor spori povara refugiaţilor în Turcia şi Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"Dacă aceste bombardamente continuă, nu pot să vă spun câte milioane (de oameni) vor veni în plus în Turcia", a avertizat el.
Peste patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara de când a începutul războiul civil, în 2011, dintre care peste 2,2 milioane s-au refugiat pe teritoriul turc.
Sute de mii dintre ei au părăsit deja Turcia, recurgând la călătorii pline de pericole, la bordul unor ambarcaţiuni, către Europa.
Uniunea Europeană (UE) şi-a intensificat cooperarea cu Turcia, în speranţa că Ankara va opri fluxul de migranţi către blocul european, promiţând autorităţilor turce ajutoare în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari.
Tensiunile dintre Ankara şi Moscova au escaladat începând din 24 noiembrie, când Turcia a doborât un avion de război rusesc în apropierea frontierei cu Siria.
Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria la sfârşitul lui septembrie, în sprijinul Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce trupele acestuia înregistraseră înfrângeri importante în lupta împotriva grupărilor rebele.
Cele mai multe atacuri aeriene ruse par să-i vizeze pe aceşti rebeli, dar şi grupări islamiste extremiste precum Ahrar al-Sham şi Frontul Al-Nusra - filiala siriană a Al-Qaida.
Însă unele din atacurile Moscovei au lovit miliţii turkeme, care întreţin legături cu Turcia şi care luptă alături de alţi rebeli.
Turcia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai unor grupări rebele - în principal sunnite - care luptă împotriva lui al-Assad.
Unele dintre fiefurile Guvernului se află în regiunile de coastă de la Latakia şi Tartus, de unde este originară familia al-Assad. Rusia deţine o bază navală-cheie în această regiune, singura care-i oferă acces la Mediterana.
Rusia a acuzat Turcia că permite Statului Islamic să efectueze o contrabandă cu petrol prin care se finanţează, acuzaţii pe care Ankara le dezminte.
Frontiera dintre Turcia şi Siria este "poroasă" de mai mulţi ani, în sensul că este folosită adesea de către militanţi pentru a intra şi ieşi din această ţară devastată de război. Însă, ultimele luni, armata pare că a consolidat securitatea frontierei.
Statele Unite, un important aliat al Turciei, au recunoscut că unele porţiuni ale frontierei turce cu Siria controlate de către SI nu au fost încă "sigilate".
Principalele grupări ale opoziţiei şi rebelilor sirieni participă în prezent la o reuniune în Arabia Saudită, cu speranţa să ajungă la o poziţie comună în vederea unor negocieri cu marile puteri cu privire la viitorul ţării.
Conferinţa de la Riyadh are loc în urma unor negocieri între diplomaţi de rang înalt din 20 de ţări la Viena, în octombrie, reuniune la care a participat pentru prima dată şi Iranul, cel mai apropiat aliat al lui al-Assad.
Un punct major de disensiune în negocierile de la Viena a fost soarta lui al-Assad.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Rusia a lansat, dintr-un submarin aflat în Mediterană, rachete spre poziţii teroriste din Siria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe