Acuzaţii privind rolul Papei Francisc în răpirea unor iezuiţi, relansate după ce a devenit papă

O controversă privind atitudinea Bisericii catolice argentiniene în timpul dictaturii din perioada 1976-1983 a fost reactivată după alegerea în funcţia de papă a Arhiepiscopului de Buenos Aires Jorge Bergoglio, audiat ca martor fără însă a fi pus sub acuzare.

Urmărește
852 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii privind rolul Papei Francisc în răpirea unor iezuiţi, relansate după ce a devenit papă

Acuzaţii privind rolul lui Jorge Bergoglio în răpirea unor iezuiţi, relansate după ce a devenit papă

Criticii lui Jorge Bergoglio evidenţiază presupusul rol al acestuia în răpirea a doi misionari iezuiţi, Orlando Yorio şi Francisco Jalics, arestaţi în martie 1976 şi torturaţi într-un centru de detenţie. Cei doi au apărut după cinci luni, sedaţi şi aproape dezbrăcaţi de tot, fiind găsiţi pe un câmp.

"Am făcut ce am putut la acea vârstă şi date fiind puţinele relaţii pe care le aveam pentru a interveni în favoarea persoanelor sechestrate", a explicat Jorge Bergoglio.

Cardinalul argentinian a negat permanent orice responsabilitate în acest caz. La momentul producerii faptelor, el era la conducerea Ordinului Iezuiţilor din Argentina.

Cei doi misionari au fost arestaţi pentru faptul că se opuneau dictaturii, în timp ce Bergoglio încerca să menţină neutralitatea Ordinului Iezuit argentinian.

Horacio Verbitsky, autorul cărţii "Joc dublu, Argentina catolică şi militară", afirmă că există cinci martori care confirmă rolul lui Bergoglio în acţiunile guvernamentale de reprimare a Bisericii Catolice argentiniene, inclusiv în dispariţia unor preoţi. "Luptele interne din cadrul Curiei Romane urmează o logică inexplicabilă, cu fapte dintre cele mai obscure", a scris Horacio Verbitsky joi, într-un editorial apărut în cotidianul argentinian Pagina 12.

În 2005, numele cardinalului argentinian ales papă a fost asociat cu răpirea iezuiţilor. În 2010, monseniorul Bergoglio a fost interogat de magistraţi în cadrul unui proces privind crimele de război comise în timpul dictaturii. De asemenea, a fost audiat ca martor şi într-un proces privind bebeluşi ai disidenţilor adoptaţi de funcţionari ai regimului militar.

În 2011, un judecător din Franţa a cerut în zadar audierea sa în cadrul unei anchete privind moartea unui misionar francez în 1976. "Acest papă nu este în niciun caz un promotor al drepturilor omului", afirmă Sophie Thonon, avocatul familiei misionarului decedat. "Dimpotrivă, este suspectat că nu a denunţat crimele regimului dictatorial", adaugă avocatul.

Jorge Bergoglio susţine că l-a rugat la acea vreme pe liderul regimului militar, Jorge Videla, să aprobe eliberarea celor doi iezuiţi. "Le-a permis să părăsească ţara pentru a pleca în Italia", confirmă José Maria Poirier, directorul revistei catolice Criterio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici