Aderarea nu a adus schimbările scontate în România şi Bulgaria - presă

Reforma justiţiei stagnează în România iar crizele politice se derulează în serie la un an de la aderarea la UE, în timp ce în Bulgaria corupţia şi criminalitatea reprezintă principala problemă, comentează cotidianul austriac Die Presse, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Aderarea nu a adus schimbările scontate în România şi Bulgaria - presă

Aderarea nu a adus schimbările scontate în România şi Bulgaria - presă

Publicaţia austriacă aminteşte că vechile state comunitare priveau cu scepticism aderarea celor două state balcanice, majoritatea observatorilor independenţi acuzând faptul că nici România, nici Bulgaria, nu erau pregătite pentru un asemenea pas, în pofida discursurilor pline de speranţă şi optimism rostite de liderii de la Bucureşti şi Sofia la 1 ianuarie 2007.

Criticile au fost confirmate un mai târziu, scrie Die Presse, subliniind că ambele state au mari carenţe în împlinirea obiectivelor impuse de Bruxelles. Înainte de aderare, reforma justiţiei în România se derula fără probleme, însă ritmul a scăzut vizibil după ianuarie 2007, în pofida unei creşteri economice semnificative.

În acelaşi timp, luptele dintre palate la Bucureşti par a consuma întreaga energie necesară înregistrării unui adevărat progres iar ţara a pierdut trenul îmbunătăţirii imaginii în UE, relatează cotidianul austriac, citat de Deutsche Welle.

În Bulgaria, lupta împotriva criminalităţii organizate stagnează, autorităţile neelucidând nici măcar parţial asasinatele la comandă şi reglările de conturi din ultimii ani. "Nimic nu s-a schimbat în Bulgaria odată cu aderarea", acuză liderul de opoziţiei şi primar al Sofiei, Boris Borisov.

Die Presse aminteşte ironic că România şi Bulgaria se aliniază însă celorlalte state comunitare atunci când vine vorba de interesul popular scăzut pentru alegerile europene, mai puţin de o treime din persoanele cu drept de vot participând la primul scrutin european din noile state membre.

Cotidianul austriac precizează că posibilităţile de sancţionare a România şi Bulgariei de către Comisia Europeană sunt destul de reduse, luând în considerare faptul că cele două ţări beneficiază doar de o mică parte din fondurile UE iar eventualele măsuri coercitive la adresa noilor state membre nu s-ar răsfrânge decât asupra populaţiei, şi nu asupra clasei politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici