- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aderarea Rusiei la G20 este analizată de SUA şi aliaţii occidentali
Statele Unite şi aliaţii săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în cadrul grupului celor douăzeci (G20) de economii majore, după invazia în Ucraina, au declarat pentru Reuters surse implicate în discuţii.
Aderarea Rusiei la G20 este analizată de SUA şi aliaţii occidentali
Probabilitatea ca orice ofertă de excludere totală a Rusiei să fie respinsă prin veto de către ceilalţi membri ai clubului - din care fac parte China, India, Arabia Saudită şi alţii - a ridicat perspectiva ca unele ţări să renunţe la reuniunile G20 din acest an, au declarat sursele citate.
G20, împreună cu Grupul celor şapte, care cuprinde doar Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Canada, Japonia şi Marea Britanie, reprezintă o platformă internaţională cheie pentru coordonarea a tot ceea ce înseamnă acţiuni în domeniul schimbărilor climatice şi datorii transfrontaliere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Rusia se confruntă cu o avalanşă de sancţiuni internaţionale conduse de naţiunile occidentale care au ca scop izolarea sa de economia globală, inclusiv, în special, excluderea sa din sistemul global SWIFT şi restricţionarea tranzacţiilor efectuate de banca sa centrală.
"Au existat discuţii cu privire la oportunitatea ca Rusia să facă parte din G20", a declarat o sursă de rang înalt din cadrul G7. "Dacă Rusia rămâne membru, organizaţia va deveni mai puţin utilă."
O sursă din Uniunea Europeană a confirmat separat discuţiile despre statutul Rusiei la următoarele reuniuni ale G20, a cărei preşedinţie rotativă este deţinută în prezent de Indonezia.
"Indoneziei i s-a spus foarte clar că prezenţa Rusiei la viitoarele reuniuni ministeriale ar fi extrem de problematică pentru ţările europene", a declarat sursa, adăugând că nu există totuşi un proces clar de excludere a unei ţări.
G7 a fost extins la un nou format "G8", incluzând Rusia, în timpul unei perioade de relaţii mai calde la începutul anilor 2000. Dar Moscova a fost suspendată pe termen nelimitat din acest club după anexarea Crimeei în 2014.
Anterior, marţi, Polonia a anunţat că le-a sugerat oficialilor americani din domeniul comerţului să înlocuiască Rusia în cadrul grupului G20 şi că sugestia a primit un "răspuns pozitiv".
Sursa G7 a declarat că este puţin probabil ca Indonezia, care conduce în prezent G20, sau membri precum India, Brazilia, Africa de Sud şi China să fie de acord cu eliminarea Rusiei din grup.
"Este imposibil să scoatem Rusia din G20", cu excepţia cazului în care Moscova ia o astfel de decizie de una singură, a declarat un oficial al unei ţări membre G20 din Asia. "Pur şi simplu nu există nicio procedură pentru a priva Rusia de calitatea de membru al G20".
Dacă, în schimb, ţările G7 ar renunţa la reuniunile G20 din acest an, acest lucru ar putea fi un semnal puternic pentru India, a spus sursa. India a stârnit mânia unor naţiuni occidentale din cauza faptului că nu a condamnat invazia rusă şi nu a sprijinit măsurile occidentale împotriva preşedintelui Vladimir Putin.
Ministerul indonezian de externe a refuzat să comenteze apelurile pentru excluderea Rusiei.
Luni, viceguvernatorul băncii centrale, Dody Budi Waluyo, a declarat, în cadrul unui seminar, că poziţia Indoneziei a fost întotdeauna una de neutralitate, dar, menţionând riscul de divizare pe această temă, a declarat că se va folosi de poziţia sa de lider al G20 pentru a încerca să rezolve orice problemă.
Statutul Rusiei în cadrul altor agenţii multilaterale este, de asemenea, pus sub semnul întrebării.
La Geneva, oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului au declarat că numeroase delegaţii de acolo refuză să se întâlnească cu omologii lor ruşi în diferite formate.
O sursă dintr-o ţară occidentală a declarat că printre cei care nu se angajează cu Rusia în cadrul OMC se numără Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. Nu a fost disponibilă imediat nicio confirmare din partea acestor delegaţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO