- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (07.11.2024, 03:36)
- Rafael Hekman
Administraţia Biden intensifică sprijinul pentru Ucraina, cu viitor incert sub Trump
Casa Albă se grăbeşte să livreze miliarde de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului preşedintelui Joe Biden în ianuarie, potrivit unor surse din administraţie, citate de Reuters.
Urmărește
722 afișări
Obiectivul este de a sprijini guvernul de la Kiev înainte ca preşedintele ales Donald Trump să preia oficial funcţia pe 20 ianuarie. „Administraţia plănuieşte să avanseze... pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”, a declarat, citat de Reuters, un oficial de rang înalt din administraţie sub protecţia anonimatului.
Trump a criticat în repetate rânduri sprijinul acordat de Biden Ucrainei, fapt care a amplificat temerile cu privire la viitorul acestui ajutor sub o administraţie republicană, care va controla Casa Albă, Senatul şi, posibil, Camera Reprezentanţilor.
Deşi Camera a fost controlată de republicani din ianuarie 2023, rezultatele alegerilor de marţi rămân incerte în ceea ce priveşte menţinerea majorităţii de către acest partid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
Ultima aprobare a ajutorului pentru Ucraina de către Camera controlată de republicani a avut loc în aprilie, incluzând autoritatea pentru Biden de a transfera miliarde de dolari în arme din stocurile Statelor Unite. Această măsură a avut mai mult sprijin din partea democraţilor decât al republicanilor.
În prezent, din cele aprobate rămân disponibile 4,3 miliarde de dolari pentru transferuri de arme, la care se adaugă 2,8 miliarde de dolari din fonduri aprobate anterior şi 2 miliarde pentru achiziţionarea de noi arme din industrie. Totalul de 9 miliarde de dolari în ajutor militar va reprezenta un impuls semnificativ pentru stocurile de echipamente ale Ucrainei.
În perioada următoare, Statele Unite vor continua să trimită muniţie şi arme antitanc, precum rachetele Javelin produse de Lockheed Martin şi RTX, dar şi vehicule de teren şi artilerie de 155 mm, necesare în războiul de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia.
Analiştii avertizează că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina ar putea fi redus odată cu preluarea controlului de către republicani asupra Casei Albe şi a unei părţi semnificative a Congresului, mai ales având în vedere recentele înfrângeri de pe câmpul de luptă ale Ucrainei.
„Va fi o problemă când se va pune problema finanţării suplimentare pentru Ucraina, lucru care va deveni necesar la un moment dat”, a declarat Scott Anderson, cercetător în guvernare la Brookings Institution, citat de aceeaşi sursă.
Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a evitat să discute despre ajutorul pentru Ucraina într-o conferinţă de presă de miercuri, spunând că era acolo doar pentru a discuta despre rezultatele alegerilor.
În campania sa pentru un al doilea mandat, Trump a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina în 2022 dacă el s-ar fi aflat în funcţie şi a susţinut că „ar putea rezolva conflictul în 24 de ore.”
Într-un interviu anterior, Trump a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace, idee pe care Kievul a respins-o categoric, iar Biden nu a susţinut-o niciodată.
Vicepreşedintele ales, senatorul J.D. Vance, s-a arătat un critic ferm al ajutorului pentru Ucraina, argumentând că fondurile guvernamentale ar fi mai bine folosite pentru priorităţi interne.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Decizie radicală pentru protejarea sănătăţii mintale. O ţară interzice reţelele de socializare pentru copiii sub 16 ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe