„Propunerile de retragere a trupelor reprezintă o abordare contraproductivă”, a declarat Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al regimului separatist transnistrean.
„Conflictul nu s-a încheiat, rămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate. Transnistria s-a pronunţat mereu în favoarea menţinerii contingentului pentru pace până la soluţionarea definitivă a conflictului”, a subliniat Ignatiev.
Republica Moldova insistă pentru retragerea totală a trupelor ruse şi a echipamentelor militare din Transnistria şi pentru transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă, a declarat vineri Natalia Gherman, ministrul moldovean de Externe, la o reuniune OSCE. Rusia trebuie să retragă în totalitate trupele şi echipamentele militare din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale, a declarat Natalia Gherman la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Belgrad. „Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie”, a explicat Gherman. „Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse”, a subliniat Gherman.
„Cu toate acestea, dialogul continuă prin întruniri la nivelul reprezentanţilor politici şi prin grupuri de experţi. S-au înregistrat anumite progrese în găsirea unor soluţii în domeniul protecţiei mediului, transportului feroviar şi rutier”, a subliniat şeful diplomaţiei moldovene. Negocierile privind soluţionarea crizei transnistrene se desfăşoară în formatul 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA).
„Contrar acuzaţiilor false ale Transnistriei privind o presupusă blocadă economică, noi şi partenerii noştri din Uniunea Europeană am făcut progrese importante pentru facilitarea procedurilor comerciale şi pentru a asigura tratament preferenţial pentru companiile transnistrene pe pieţele europene”, a subliniat Natalia Gherman, pledând pentru continuarea dialogului în criza transnistreană „la toate nivelurile şi fără precondiţii”.
„Sunt mulţumită că aici, la OSCE, am convenit asupra unui obiectiv comun – căutarea unei soluţii complete axată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea Transnistria şi prin garantarea drepturilor omului, a libertăţilor politice, economice şi sociale pentru locuitorii regiunii”, a insistat ministrul moldovean de Externe.