În luna ianuarie, fostul preşedinte american Barack Obama a emis un ordin executiv pentru ridicarea unor sancţiuni impuse Sudanului în ultimii 20 de ani, dar pe o perioadă de probă de şase luni, înaintea unei posibile eliminări complete.
Prin intermediul noului ordin executiv, Donald Trump a decis să menţină scutirea temporară de sancţiuni, dar a amânat decizia finală pentru 13 octombrie, dată la care Sudanul ar putea să scape definitiv de măsurile punitive.
Administraţia Obama a justificat ridicarea sancţiunilor prin citarea eforturilor de combatere a terorismului şi a altor progrese înregistrate de Sudan. Dar activiştii pentru drepturile omului susţin că sancţiunile ar trebui să rămână în vigoare.
Totodată, zeci de parlamentari americani i-au cerut lui Donald Trump să amâne cu un an o decizie finală, argumentând că administraţia nu are încă suficient personal pentru a evalua pe deplin dacă sancţiunile merită să fie eliminate.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a acordat credit Sudanului pentru îmbunătăţirea accesului umanitar, pentru cooperarea cu SUA în ceea ce priveşte combaterea terorismului şi pentru menţinerea încetării focului în zonele de conflict.
„Rămânem pe deplin implicaţi în angajamentul faţă de guvernul Sudanului şi lucrăm în continuare pentru înregistrarea progreselor. Administraţia are nevoie de mai mult timp pentru a revizui situaţia şi pentru a stabili când este adecvată ridicarea sancţiunilor”, a declarat Nauert.
De cealaltă parte, ministrul sudanez de Externe, Ibrahim Ghandour, a spus că ridicarea definitivă a sancţiunilor este „un drept al Sudanului, care şi-a îndeplinit toate obligaţiile”.
Sancţiunile economice americane contra Sudanului au fost instituite în 1997, statul fiind acuzat de susţinerea terorismului şi de găzduirea liderului grupării Al-Qaida, Osama bin Laden.