Administraţia Obama cere menţinerea legii privind homosexualitatea în armată

Administraţia Obama a cerut joi unui judecător federal să îşi suspende decizia de a interzice aplicarea legii care obligă, din 1993, militarii homosexuali să îşi ascundă orientarea sexuală, în aşteptarea unei decizii în apel.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama cere menţinerea legii privind homosexualitatea în armată

Administraţia Obama cere menţinerea legii privind homosexualitatea în armată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătoarea californiană Virginia Phillips interzisese marţi administraţiei americane să continue să aplice legea "Don't ask don't tell" ("Nu întreba nimic, nu spune nimic"), pe motiv că ea este neconstituţională.

Într-o solicitare foarte scurtă, Departamentul american al Justiţiei cere judecătoarei să îşi suspende decizia pe parcursul procedurii de apel sau cel puţin pentru perioada în care Curtea de Apel se pronunţă asupra unei eventuale suspendări.

Preşedintele american, Barack Obama, se opune acestei legi votate în timpul administraţiei lui Bill Clinton şi a cerut abrogarea sa în timpul discursului asupra stării naţiunii din ianuarie 2010.

Camera Reprezentanţilor a acceptat cererea sa în luna mai, dar Senatul a refuzat la 21 septembrie să deschidă dezbaterea pe această temă.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, şi şeful Statului Major Interarme, amiralul Mike Mullen, şi-au exprimat susţinerea faţă de iniţiativa lui Obama.

"Legea va fi abolită şi acest lucru se va întâmpla în perioada mandatului meu", a declarat preşedintele american, în timpul unui forum cu tineri, difuzat în direct la postul MTV.

Întrebat în legătură cu contradicţia dintre această poziţie şi depunerea unui apel împotriva deciziei de interzicere a legii, el a explicat că trebuie să fie "urmate regulile". "Nu pot pur şi simplu să ignor legile existente, trebuie să lucrez la schimbarea lor", a argumentat el.

"Orice persoană care doreşte să lupte sub drapelele noastre şi să se sacrifice în numele nostru ar trebui să o poată face fără să fie nevoită să mintă în legătură cu identitatea sa", a adăugat Obama. El a precizat că, în opinia sa, a fi homosexual "nu este o alegere". "Cred că oamenii sunt cei care sunt de la naştere şi noi toţi suntem copiii lui Dumnezeu", a declarat el.

Legea "Don't ask don't tell" a fost adoptată în 1993 în timpul administraţiei Clinton. Ea a fost atunci considerată ca fiind un compromis: pe de o parte autorităţile nu puneau întrebări militarilor privind orientarea lor sexuală - pentru a nu fi nevoite să îi excludă pe homosexuali -, pe de altă parte, homosexualii erau nevoiţi să îşi ascundă orientarea sexuală.

Prin interzicerea punerii sale în aplicare, judecătoarea Phillips a explicat marţi că legea "nu respectă drepturile fundamentale ale militarilor americani, încalcă dreptul la o aplicare egală a legii şi dreptul la libertatea de exprimare".

Ea a interzis Pentagonului să continue orice anchetă aflată în curs de desfăşurare, în cadrul acestei legi.

Joi, Pentagonul a recunoscut că această intervenţie a justiţiei a provocat un moratoriu "de facto".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici