Această tranzacție fusese întârziată de administrația fostului președinte Joe Biden din cauza îngrijorărilor că armele ar putea ajunge în mâinile unor coloniști israelieni extremiști, a transmis, vineri, Reuters.
Potrivit documentului, Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul pe 6 martie cu privire la această vânzare în valoare de 24 de milioane de dolari, precizând că utilizatorul final ar fi Poliția Națională a Israelului.
Deși este o tranzacție relativ mică comparativ cu sumele de ordinul miliardelor de dolari în arme pe care Washingtonul le furnizează Israelului, această vânzare a atras atenția pentru că administrația Biden o suspendase, temându-se că unele dintre arme ar putea fi folosite de coloniști israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania ocupată.
Administrația Biden a impus anterior sancțiuni împotriva unor persoane și entități acuzate de violențe în Cisiordania ocupată, regiune unde atacurile coloniștilor împotriva palestinienilor s-au intensificat.
În prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie, Trump a semnat un ordin executiv prin care a eliminat sancțiunile impuse coloniștilor israelieni, inversând politica anterioară a SUA. De atunci, administrația sa a aprobat vânzarea de arme către Israel în valoare de miliarde de dolari.
Notificarea trimisă Congresului pe 6 martie precizează că guvernul american a luat în considerare „factori politici, militari, economici, privind drepturile omului și controlul armelor”.
Departamentul de Stat nu a răspuns solicitării Reuters de a confirma dacă administrația a cerut garanții din partea Israelului privind modul de utilizare a armelor.