Administraţia Trump elimină 1.600 de locuri de muncă din USAID în SUA

Administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat duminică că va pune tot personalul agenţiei de asistenţă externă USAID, cu excepţia liderilor şi a personalului esenţial, în concediu administrativ plătit şi va elimina 1.600 de posturi în Statele Unite, potrivit Reuters.

Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului Administraţia Trump elimină 1.600 de locuri de muncă din USAID în SUA

Departamentul pentru eficienţă guvernamentală al miliardarului Elon Musk a doreşte desfiinţarea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, principalul mecanism de furnizare a asistenţei externe americane şi un instrument esenţial al „puterii soft” a Statelor Unite pentru câştigarea influenţei în străinătate.

„Regret să vă informez că sunteţi afectat de o acţiune de reducere a forţei”, se arată într-un e-mail trimis unuia dintre lucrătorii concediaţi, care a fost analizat de Reuters. Cei care au primit nota vor fi concediaţi din serviciul federal începând cu 24 aprilie, se arată în e-mail.

USAID a postat pe site-ul său că, chiar înainte de miezul nopţii de duminică, ora de est a SUA, toate persoanele angajate direct, cu excepţia lucrătorilor esenţiali, vor fi trimise în concediu, iar 1.600 de membri ai personalului USAID din SUA vor fi reduşi.

O notificare anterioară trimisă personalului şi analizată de Reuters spunea că aproximativ 2.000 de posturi din SUA vor fi eliminate.

Casa Albă nu a răspuns unei cereri de comentarii.

Vineri, un judecător federal a permis administraţiei Trump să pună mii de lucrători USAID în concediu, un eşec pentru sindicatele angajaţilor guvernamentali care au intentat procese pentru ceea ce au numit un efort de desfiinţare a acesteia.

Doi foşti înalţi funcţionari ai USAID au estimat că majoritatea celor aproximativ 4.600 de angajaţi ai USAID, funcţionari de carieră din serviciul civil al SUA şi din serviciul extern, vor fi plasaţi în concediu administrativ.

„Această administraţie şi secretarul (de stat Marco) Rubio sunt lipsiţi de viziune, reducând expertiza şi capacitatea unică de răspuns la criză a SUA”, a declarat Marcia Wong, unul dintre foştii funcţionari. „Atunci când apar focare de boli, populaţii strămutate, aceşti experţi USAID sunt pe teren şi primii desfăşuraţi pentru a ajuta la stabilizare şi a oferi ajutor”.

Trump a ordonat o pauză de 90 de zile pentru ajutorul extern la scurt timp după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, oprind finanţarea pentru orice, de la programe care luptă împotriva foametei şi a bolilor mortale până la furnizarea de adăposturi pentru milioane de persoane strămutate din întreaga lume.

Administraţia a aprobat excepţii în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari, în principal pentru programe de securitate şi de combatere a narcoticelor, conform unei liste de excepţii examinate de Reuters, care includea ajutor umanitar limitat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici