- Home
- Externe
- SIMFEROPOL, (19.03.2014, 13:44)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adoptarea rublei ca monedă oficială provoacă panică în rândul populaţiei din Crimeea
Adoptarea rublei ca monedă oficială în Crimeea provoacă panică în rândul unei părţi a populaţiei, care se află în imposibilitatea de a-şi folosi banii din conturile deschise la una dintre băncile ucrainene din peninsulă.
Urmărește
2030 afișări
Adoptarea rublei ca monedă oficială provoacă panică în rândul populaţiei din Crimeea
"Banca m-a contactat şi mi-a cerut să-mi achit ratele, dar nu pot face plăţile", spune, îngrijorată, o femeie în vârstă din Simferopol, în timp ce alta se întreabă "cum va primi pensia".
Maksim, un tânăr angajat la banca ucraineană PrivateBank din Simferopol, îi linişteşte pe clienţii îngrijoraţi şi îi asigură că "toate conturile vor fi redeschise în curând".
Numeroase persoane sunt însă îngrijorate, după ce conturile le-au fost "temporar blocate" de PrivateBank, una dintre cele mai importante bănci din Ucraina, după decizia autorităţilor proruse din Crimeea de a adopta rubla ca monedă oficială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
În lipsa lichidităţilor în peninsulă, clienţii băncii au fost autorizaţi să retragă doar 500 de hrivne pe zi, ceea ce înseamnă 37 de euro.
Sistemul informatic al băncii urmează să fie modificat pentru acceptarea rublei, care va înlocui definitiv moneda ucraineană începând din 1 ianuarie 2016, după o perioadă de tranziţie. "Trebuie să mai aşteptăm o săptămână pentru ca situaţia să intre în normal. Deocamdată, nu ştim cum va fi, deoarece nu facem încă parte din Rusia", le spune tânărul Maksim clienţilor nemulţumiţi.
Între timp, locuitorii din Simferopol iau cu asalt bancomatele din oraş, pentru a-şi asigura necesarul cu moneda ucraineană. Majoritatea dintre aceştia au votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. "Îmi este teamă", mărturiseşte Daria, în vârstă de 19 ani, aflată la coadă, în faţa unui bancomat. "Nu ştiu cum va fi", adaugă tânăra.
În aşteptarea rublei, hrivna rămâne însă moneda folosită în Crimeea.
- Trecerea rapidă la rublă, motiv de îngrijorare
În piaţa din Simferopol, preţurile sunt în continuare scrise în moneda ucraineană. Irina, o vânzătoare în vârstă de 45 de ani, nu acceptă încă rubla, al cărei curs nu a fost încă stabilit în Crimeea. Folosirea în paralel a celor două monede nu o sperie. "Pentru mine, e normal", afirmă femeia, spre deosebire de majoritatea comercianţilor din piaţă, unde se găseşte de toate, de la antene de ocazie pentru televizor, îmbrăcăminte la preţuri reduse şi produse cosmetice.
La rândul său, Galina, în vârstă de 68 de ani, asigură, zâmbind, că noua monedă nu o sperie. "Suntem obişnuiţi. După prăbuşirea URSS, am fost nevoiţi să plătim folosind cupoane", reaminteşte femeia, făcând referire la bancnotele emise în perioada de tranziţie în unele foste republici sovietice pentru trecerea de la rubla sovietică la monedele naţionale.
Femeia, care trăieşte de 20 de ani în Crimeea, speră însă că trecerea la rublă va creşte vânzările. Ea spune că vorbeşte atât în ucraineană, cât şi în rusă, în funcţie de clienţi. "Cu moneda, va fi acelaşi lucru", spune amuzată femeia.
Pe o stradă din centrul oraşului, Oksana, în vârstă de 58 de ani, se arată însă îngrijorată. "Dacă va avea loc o trecere rapidă la rublă, cred că va fi rău", afirmă femeia. Ea spune că are experienţă în acest sens, mai ales că a "trecut deja prin mai multe inflaţii, referendumuri şi numeroase schimbări monetare".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Crimeea adoptă rubla ca monedă oficială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe