Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.
Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul, dar UE a condamnat acţiunile Rusiei asupra centralei.
Forţele ruse au ocupat centrala din Zaporojie – cea mai mare din Europa – în martie, dar a păstrat angajaţii ucraineni.
Ucraina acuză forţele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de la sit, folosind „tactici de teroare”.
Loviturile de vineri „au provocat un risc serios pentru funcţionarea în siguranţă a centralei”, a scris Energoatom pe Telegram, adăugând că un cablu de alimentare a fost avariat, ceea ce a forţat unul dintre reactoare să nu mai funcţioneze.
BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.
Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a condamnat activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei.
„Aceasta este o încălcare gravă şi iresponsabilă a normelor de securitate nucleară şi un alt exemplu al dispreţului Rusiei faţă de normele internaţionale”, a declarat el, solicitând ca AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să aibă acces la centrală.
Şeful AIEA a declarat săptămâna aceasta că centrala a „scăpat complet de sub control”.
Forţele ruse deţin centrala şi zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Unitatea dispune de şase reactoare cu apă sub presiune şi depozitează deşeuri radioactive.
Civilii din apropiere, în Nikopol, care se află dincolo de râu şi care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că ruşii trag cu rachete din zona din jurul centralei şi mută echipamente militare în incintă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că „orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare”.
Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia foloseşte zona pentru a lansa atacuri – profitând de „statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul de atacuri din partea forţelor ucrainene.