Ghimpu a declarat că, cel mai probabil, Parlamentul va fi dizolvat marţea sau miercurea viitoare. El a confirmat că alegerile anticipate se vor desfăşura la 28 noiembrie, ceea ce ar însemna că startul campaniei electorale ar trebui să fie dat cu două luni înainte, adică marţea viitoare, pe 28 septembrie.
Curtea Constituţională din Republica Moldova a constatat, marţi, existenţa condiţiilor care justifică necesitatea dizolvării Parlamentului, preşedintele instanţei precizând că şeful interimar al statului este obligat să emită decretul de dizolvare a Legislativului.
Conform avizului Curţii, dizolvarea Parlamentului este justificată de eşecul încercărilor de alegere a unui şef al statului în şedinţele din 10 noiembrie 2009 şi 7 decembrie 2009.
Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, a declarat că preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, este obligat să dizolve Parlamentul într-un interval de timp „rezonabil”, apreciind că acesta nu ar trebui să depăşească trei luni.
Parlamentul de la Chişinău a modificat în mai legea privind alegerea preşedintelui, aceasta prevăzând că Legislativul poate fi dizolvat într-un termen „rezonabil”, la un an de la ultima decizie de dizolvare. Conform legii modificate, decizia finală îi aparţine preşedintelui ţării, care trebuie să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
Modificarea a fost realizată la recomandarea Curţii Constituţionale, în condiţiile în care legea nu prevedea un termen în care Parlamentul putea fi dizolvat a doua oară. Deputaţii moldoveni au decis introducerea în legislaţie a noţiunii de „termen rezonabil”, fără a o defini însă foarte clar.