Într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalităţi de apărare a valorilor şi graniţelor Uniunii.
„O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume”, a afirmat Juncker. „Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios”, a adăugat el.
Preşedintele CE, fost premier al Luxemburgului, a mai afirmat că, printr-o asemenea forţă, UE ar putea reacţiona într-o manieră credibilă când se confruntă cu o ameninţare la adresa libertăţii într-un stat membru sau într-o ţară vecină.
„Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat”, a subliniat el. „Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioşi în ceea ce priveşte apărarea valorilor Uniunii Europene”, a precizat acesta.
Juncker a adăugat că o forţă a UE nu ar fi considerată o provocare pentru rolul de apărare al NATO.
Propunerea unei forţe de apărare a UE a fost formulată prima dată în Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009. Cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au pledat în favoarea unei asemenea forţe. Însă politica de apărare şi problemele militare rămân în mare parte domeniul fiecărui stat membru în parte.
Marea Britanie s-ar putea opune unei asemenea integrări strategice a capacităţilor militare şi defensive, în timp ce Germania ar putea fi de acord cu această propunere.