- Home
- Externe
- (01.07.2014, 14:53)
- Gabriel Burete
Aeroportul transformat în proiect imobiliar. Planul grecilor pentru a relansa economia - FOTO, VIDEO
Autorităţile de la Atena plănuiesc să transforme aeroportul Ellinikon, cel mai important din Grecia timp de şase decenii, într-un complex turistic uriaş. Mişcarea face parte din planul de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, ca a urmare a programului de bailout, prin care acestea acordă asistenţă financiară grecilor.
Urmărește
8539 afișări
Aeroportul transformat în proiect imobiliar. Planul grecilor pentru a relansa economia - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Aeroportul Ellinikon (Ελληνικόν), uneori latinizat şi ca Hellinikon, a fost botezat după suburbia Elliniko (n.r. grec, elen, în limba greacă), în care se află, şi a servit drept aeroportul principal al Greciei, timp de aproape 60 de ani. Situat la mai puţin de zece kilometri de centrul Atenei, Ellinikon a fost inaugurat în 1938 şi preluat de Luftwaffe, forţele aeriene germane, doar trei ani mai târziu, în 1941, ca urmare a ocupaţiei naziste. După război, grecii le-au permis americanilor să folosească baza militară, în baza unei înţelegeri valabile până în 1993, iar traficul civil a fost reluat la Ellinikon abia în 1956.
Guvernul elen nu a prelungit înţelegerea cu armata Statelor Unite, aşa că americanii s-au retras, în 1993. Ellinikon a devenit în întregime civil şi a ajuns să aibă un trafic de 12 milioane de pasageri anual, situându-se între primele 50 de aeroporturi din Europa, din acest punct de vedere. Terminalul de est era folosit de compania aeriană de stat Olympic, în timp ce terminalul de vest, proiectat de celebrul arhitect finlandez Eero Saarinen, era utilizat de către ceilalţi transportatori. Aeroportul beneficia de două piste, care totalizau puţin peste 6,5 kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Citeşte şi:
Un nou aeroport în Marea Britanie, pe o insulă artificială. Cum ar putea arăta construcţia de 47 de miliarde de lire - FOTO
Ellinikon a fost închis în 2001, ca urmare a inaugurării Aeroportului Internaţional Eleftherios Venizelos, din Atena, ultimul avion care a decolat de acolo fiind un Boeing 737, care se îndrepta spre Salonic. După încetarea operaţiunilor, o parte a aeroportului a fost convertită într-un parc sportiv, care a găzduit competiţii de baschet, scrimă, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarbă, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004. De atunci, au fost întocmite numeroase planuri pentru utilizarea spaţiului nefolosit, în mod notabil, transformarea acestuia într-un parc metropolitan.
Recent însă, autorităţile elene au decis să îşi vândă acţiunile la compania Hellinikon SA, responsabilă cu dezvoltarea zonei, în principal ca urmare a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, parte a programului de bailout, prin care acestea din urmă acordă asistenţă financiară Greciei, relatează CNN. Terenul, care se întinde pe aproape şase milioane de metri pătraţi, este acum acoperit de buruieni şi locuit doar de câini fără stăpân. Licitaţia pentru achiziţionarea complexului Ellinikon, la care au participat firma greacă Lamda, israelienii de la Elbit Cochin Island Ltd şi compania britanică London & Regional Properties, a fost câştigată de primii.
Consorţiul format din Lamda Development şi Global Investment Group, din care fac parte, printre alţii, companiile Al Maabar, din Abu Dhabi, şi Fosun Group, din China, va plăti nu mai puţin de 915 milioane de euro pentru 100% dintre acţiunile companiei Hellinikon SA şi va investi 5.9 miliarde de euro, în următorii 15 ani, pentru implementarea proiectului. Zona, care se întinde pe mai mult de şase sute de hectare, beneficiază de o faleză de 3.5 kilometri şi ar urma să fie acoperită de parcuri, ansambluri rezidenţiale de lux şi complexuri hoteliere şi să găzduiască evenimente sportive, expoziţii şi concerte.
Dezvoltatorii estimează că proiectul ar genera între 30.000 şi 50.000 de locuri de muncă şi ar contribui cu 1,2% la produsul intern brut al Greciei. Totodată, aceştia spun că taxele şi impozitele plătite de afacerile din zonă vor ajunge la două miliarde de euro pe an. Mai departe, proiectul ar consolida poziţia Greciei, în general, şi a Atenei, în special, ca destinaţie turistică de top, prin atragerea a cel puţin un milion de turişti în fiecare an, conform dezvoltatorilor.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu