AfD a câştigat alegerile din landul Turingia. E primul partid de extremă dreapta care câştigă un scrutin regional în istoria postbelică a Germaniei

  • Alternativa pentru Germania (AfD) a câştigat alegerile în landul estic Turingia.
  • Este pentru prima dată când un partid de extremă dreapta câştigă un scrutin regional în istoria postbelică a Germaniei.
Urmărește
9762 afișări
Imaginea articolului AfD a câştigat alegerile din landul Turingia. E primul partid de extremă dreapta care câştigă un scrutin regional în istoria postbelică a Germaniei

Sondajele exit-poll publicate de radiodifuzorul public german ZDF plasează AfD la 33,5% în Turingia, cu mult înaintea tuturor celorlalte partide. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24,5%.

Partidul populist nou apărut, Alianţa Sahra Wagenknecht sau BSW, s-a clasat pe locul al treilea cu 14,5%.

În landul vecin Saxonia, locurile au fost inversate, CDU urmând să câştige cu 32%, iar AfD să se claseze pe locul al doilea cu 31,5%.

Rezultatele sunt un dezastru pentru partidele din coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz. Social-democraţii, verzii şi liberalii au obţinut 6,5%, 4% şi, respectiv, 1%, în Turingia, în scădere de la 8,2%, 5,2% şi 5% în 2019.

Tino Chrupalla, co-liderul AfD, a descris rezultatul partidului în Turingia drept „senzaţional”.

„Un lucru este clar: voinţa alegătorilor este că trebuie să existe o schimbare politică, atât în Saxonia, cât şi în Turingia”, a spus el. „Dacă doriţi să faceţi o politică credibilă, nu veţi putea să o faceţi fără AfD”.

Agenţia de informaţii interne a Germaniei a desemnat filialele AfD din Saxonia şi Turingia drept „extremiste de dreapta”. În Turingia, partidul este condus de Björn Höcke, un naţionalist care a fost amendat de două ori de instanţele locale în acest an pentru că a folosit sloganuri naziste interzise în discursurile către susţinători. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici