AfD, tot mai puternic în estul Germaniei. Partidul de extremă dreapta e pe cale să câştige alegerile în landul Brandenburg, un bastion al SPD

  • Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar urma să se claseze pe primul loc în alegerile de duminică din landul Brandenburg.
  • Ar fi încă o mare victorie pentru AfD după câştigurile obţinute luna aceasta în landurile estice Turingia şi Saxonia.
  • Landul Brandenburg este un bastion al Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz.
Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului AfD, tot mai puternic în estul Germaniei. Partidul de extremă dreapta e pe cale să câştige alegerile în landul Brandenburg, un bastion al SPD

AfD a devenit primul partid de extremă-dreapta care a câştigat alegerile într-un land din Germania de la al Doilea Război Mondial încoace, în Turingia, pe 1 septembrie, şi s-a clasat pe doi în Saxonia.

AfD a devenit tot mai popular în estul Germaniei cu teme precum problemele economice, imigraţie şi războiul din Ucraina, acestea fiind îngrijorări deosebit de puternice în landurile estice, care au intrat sub sfera de influenţă a Moscovei după Al Doilea Război Mondial.

Partidul încearcă, de asemenea, să profite de nemulţumirea provocată de luptele interne din cadrul coaliţiei lui Olaf Scholz.

Este puţin probabil ca AfD să fie în măsură să guverneze, deoarece nu are o majoritate în sondaje, iar celelalte partide refuză să colaboreze cu formaţiunea de extremă dreapta.

O victorie a AfD ar fi deosebit de stânjenitoare pentru social-democraţi (SPD), care au câştigat alegerile în Brandenburg şi au guvernat acest stat cu 2,5 milioane de locuitori de la reunificarea din 1990.

De asemenea, ar ridica şi mai multe semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Scholz de a conduce partidul în cadrul alegerilor federale din 2025.

Popularul premier SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat de cele mai multe ori să facă campanie cu Scholz, care locuieşte în capitala landului, Potsdam. Într-o mişcare neobişnuită, Woidke a criticat, de asemenea, politicile coaliţiei de guvernare.

Un sondaj publicat joi de institutul Forschungsgruppe Wahlen a plasat AfD pe primul loc 28% în Brandenburg, SPD pe doi cu 27%, urmate de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) cu 14% şi de noua Alianţă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) cu 13%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici