- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Afganistan: execuţiile şi amputările vor fi reluate, anunţă un oficial taliban
Fostul şef notoriu al poliţiei religioase a talibanilor a anunţat că pedepsele extreme, cum ar fi execuţiile şi amputările, vor fi reluate în Afganistan, relatează BBC.
Sursa foto: Mediafaxfoto
Mollahul Nooruddin Turabi, în prezent responsabil pentru închisori, a declarat pentru AP News că amputările sunt "necesare pentru securitate".
El a spus că aceste pedepse nu pot fi aplicate în public, aşa cum se întâmpla în timpul guvernării anterioare a talibanilor din anii 1990. Dar a respins indignarea faţă de execuţiile publice din trecut: "Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
De când au preluat puterea în Afganistan, la 15 august, talibanii au promis o guvernare mai blândă decât în mandatul anterior.
Dar au fost deja raportate mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în întreaga ţară.
Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat "percheziţionează femeile de profil înalt, le refuză femeilor libertatea de mişcare în afara locuinţelor lor şi impun coduri vestimentare obligatorii".
Iar în august, Amnesty International a declarat că luptătorii talibani se află în spatele masacrului a nouă membri ai minorităţii Hazara, persecutată.
Secretarul general al Amnesty, Agnès Callamard, a declarat la acea vreme că "brutalitatea cu sânge rece" a crimelor a fost "o aducere aminte a trecutului talibanilor şi un indicator îngrozitor a ceea ce ar putea aduce guvernarea talibană".
Cu câteva zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, un judecător taliban din Balkh, Haji Badruddin, a declarat pentru Secunder Kermani, de la BBC, că susţine interpretarea dură şi literală a legii religioase islamice a grupului.
"În Sharia noastră este clar, pentru cei care fac sex şi sunt necăsătoriţi, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public", a declarat Badruddin. "Dar pentru cei care sunt căsătoriţi, trebuie să fie ucişi cu pietre până la moarte...". Pentru cei care fură: dacă se dovedeşte, atunci trebuie să i se taie mâna."
Turabi, cunoscut pentru pedepsele sale dure aplicate persoanelor prinse ascultând muzică nereligioasă sau tăindu-şi barba în anii 1990, a declarat pentru AP că, deşi formele dure de pedeapsă vor continua, grupul va permite acum televizoare, telefoane mobile, fotografii şi videoclipuri.
Turabi - care se află pe o listă de sancţiuni a ONU pentru acţiunile sale din trecut - a declarat că miniştrii cabinetului talibanilor discută acum dacă pedepsele ar trebui sau nu să fie publice.
În anii 1990, execuţiile aveau loc în public pe stadionul sportiv din Kabul sau pe terenul vast al moscheii Eid Gah.
La acea vreme, Turabi era ministru al justiţiei şi şef al Ministerului Propagandei Virtuţii şi Prevenirii Viciilor - poliţia religioasă a talibanilor.
"Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile şi pedepsele lor", a declarat el în ultimul interviu.
La începutul acestei săptămâni, talibanii au cerut, de asemenea, să ia cuvântul la Adunarea Generală a ONU, care se desfăşoară la New York.
Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că, deşi este important să se comunice cu talibanii, "Adunarea Generală a ONU nu este locul potrivit pentru asta".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi