Afganistanul şi relaţiile cu Rusia, subiecte importante pe agenda lui Barack Obama la summitul NATO

Barack Obama îşi va face, la summitul NATO, debutul pe scena internaţională în calitate de comandant suprem al forţelor americane, încercând să-şi convingă aliaţii să susţină noua sa strategie pentru Afganistan, comentează AFP.

Urmărește
10 afișări

Preşedintele american se va afla în centrul atenţiei la summitul care celebrează împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat vineri şi sâmbătă la Strasbourg (Franţa) şi Kehl şi Baden-Baden (Germania).

Barack Obama va profita de prima sa întâlnire cu liderii Alianţei pentru a cere sprijinul necesar pentru noua sa strategie în Afganistan, care prevede o sporire importantă a angajamentului militar şi civil şi acordă un rol esenţial Pakistanului în eliminarea reţelei teroriste al-Qaida.

Înalţi oficiali americani au declarat însă că administraţia de la Washington nu se aşteaptă să obţină un angajament ferm al aliaţilor în privinţa sporirii efectivelor, ci mai degrabă o participare mai importantă la operaţiuni de susţinere militară şi dezvoltare civilă.

Din acest motiv, Statele Unite, care s-au angajat deja să trimită efective suplimentare, nu intenţionează să ceară public întăriri din partea celorlalţi membri NATO.

Afganistanul este "în mod clar subiectul-cheie pentru administraţia Obama", apreciază Karen Donfried, vicepreşedinte al German Marshall Fund of the United States, organism public american apolitic, care acţionează pentru realizarea unei apropieri între Statele Unite şi Europa.

"Pe de o parte, se poate spune că pentru NATO este o veste bună, pentru că administraţia americană este cea care se reangajează în ceea ce poate fi descris drept cea mai importantă misiune NATO. Dar, pe de altă parte, cred că aceasta reprezintă o provocare reală şi pentru NATO", a afirmat ea.

Statele Unite pot cere aliaţilor să participe, financiar sau material, la refacerea forţelor de securitate afgane, acţiune care va costa mai multe miliarde de dolari. Sean Kay, profesor de relaţii interanţionale la Universitatea Wesleyan din Ohio, apreciază că, în acest domeniu, Europa poate juca un rol major.

Un alt subiect pe care îl va aborda Obama va fi "resetarea" relaţiilor cu Rusia, în condiţiile în care Statele Unite contează pe relaţia cu Moscova pentru a contracara programul nuclear iranian. Spre marea satisfacţie a Rusiei, Obama a anunţat deja că va revizui proiectul scutului de apărare antirachetă din Europa de Est, susţinut de predecesorul său, George W. Bush.

Statele Unite şi-au temperat şi sprijinul pentru noii candidaţi din fosta URSS, cum sunt Georgia sau Ucraina, a căror intrare în Alianţă ar provoca nemulţumirea Rusiei.

Deşi Obama a declarat că extinderea NATO trebuie să rămână în actualitate, aceasta nu se va afla "pe ordinea de zi de această dată", apreciază Stephen Flanagan, de la Centrul pentru studii strategice şi internaţionale, afirmând că este dificil de conciliat consolidarea legăturilor dintre NATO şi ţările foste sovietice cu dezgheţul în relaţiile cu Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici