Afirmaţia lui Medvedev privind rolul României în dosarul transnistrean este stranie
În opinia lui Ilia Galinski, director al Institutului de Analiză Strategică şi Prognoză din cadrul Universităţii din Transnistria, preşedintele Rusiei „nu ştie, pur şi simplu, care este situaţia”. „Cum poate fi refuzat statutul de stat garant Ucrainei, mai ales în contextul intensificării activităţii acesteia în cadrul procesului”, a continuat el.
De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că nici Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a fost menţionată „ca organizaţie mediatoare”. „Din afirmaţiile lui Medvedev reiese că rezultatul activităţii organizaţiei în cadrul negocierilor moldoveano-transnistrene pare atât de nesemnificativ, încât aceasta poate fi ignorată”, a spus Galinski.
Politologul consideră foarte stranii declaraţiile liderului de la Kremlin, apreciind că acestea supraevaluează „apariţia României între actorii internaţionali de care depinde succesul” soluţionării conflictului transnistrean.
El argumentează, în continuare, că „toţi specialiştii cunosc faptele participării României în conflict, de partea Republicii Moldova”, subliniind că nu constituie un secret „cui va ţine România partea în soluţionarea problemei şi ce va însemna acest lucru în contextul păstrării statalităţii transnistrene”.
„Aceasta, desigur, dacă preşedintele Medvedev nu a avut în vedere crearea unui nou stat prin unirea României cu Republica Moldova, fără Transnistria, şi legitimarea Transnistriei ca stat independent, ca soluţie a conflictului transnistrean”, a apreciat Galinski.
„Dacă această ciudăţenie reprezintă poziţia oficială a statului rus în soluţionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovadă a faptului că în Rusia începe o nouă «perestroika» în domeniul politicii externe şi că dorinţa de a plăcea Occidentului şi aşa-numitele valori liberale, general-umane, sunt mai importante decât toate argumentele intereselor naţionale ruseşti”, a conchis Galinski.