- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.09.2011, 18:19)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânată până la calendele greceşti
Cererile de aderare a României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european fără frontiere, vor fi respinse joi din cauza opoziţiei a două state şi trimise arbitrajului liderilor UE în octombrie, au declarat miercuri surse diplomatice.
Urmărește
697 afișări
AFP: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânată până la calendele greceşti
Miniştrii de Interne din 22 de ţări UE membre ale spaţiului Schengen sunt chemaţi să se pronunţe asupra cererilor de aderare joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Dar Olanda şi Finlanda au anunţat oficial că se opun oricărei deschideri, chiar şi parţiale, a spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria, potrivit acestor surse care s-au exprimat la încheierea unei reuniuni a ambasadorilor ţărilor UE la Bruxelles pe acest subiect.
Or, aderarea la acest spaţiu fără frontiere necesită aprobarea tuturor ţărilor membre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Miniştrii olandez şi finlandez intenţionează să îşi explice poziţia faţă de omologii lor, au precizat sursele citate. Opoziţia lor este dictată de parlamentele lor, au explicat acestea.
"Subiectul este foarte sensibil în unele state", a recunoscut preşedinţia poloneză a UE.
"Polonia va face maximul posibil pentru a ajunge la o soluţie înainte de summitul liderilor UE prevăzut pentru 17 şi 18 octombrie", a asigurat unul dintre reprezentanţii săi.
Dar potrivit mai multor delegaţii, nicio soluţie nu va fi găsită înainte de summit şi un arbitraj al UE va fi necesar.
"România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerineţele tehnice pentru aderare şi pentru a deveni frontiere externe ale spaţiului Schengen, dar acum trebui să vedem în ce măsură sunt capabile să gestioneze aceste frontiere externe", a subliniat un diplomat european.
"Aderarea posibilă a României şi Bulgariei la zona Schengen (...) riscă să crească presiunea asupra frontierei greco-turce şi coasta bulgară a Mării Negre riscă să devină o ţintă pentru imigraţia clandestină", a avertizat în iunie Jean-Dominique Nollet, şeful unităţii de analize Europol, în cadrul unei conferinţe privind Schengen.
Problema a devenit "politică", a recunoscut un alt diplomat. Această politizare a fost denunţată de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, care a deplâns faptul că Guvernul olandez este "ostaticul politicii antieuropene a unui partid extremist", referindu-se la Partidul pentru Libertate (PVV), mişcarea de extremă dreapta a lui Geert Wilders.
Olanda şi Finlanda - unde un partid populist şi naţionalist, Adevăraţii Finlandezi, beneficiază de o susţinere populară importantă - nu sunt singurele care în realitate întâmpină dificultăţi, dar sunt "singurele care o spun public", a mărturisit un diplomat european.
O formulă de compromis discutată în prezent prevede o aderare în etape dar aceasta ridică, de asemenea, probleme. Ea preconizează o deschidere a frontierelor aeriene şi maritime ale Schengen pentru România şi Bulgaria la 31 octombrie, apoi propune să se aştepte până în iulie 2012 pentru deschiderea frontierelor terestre.
Dar Franţa şi Germania refuză orice angajament privind o dată precisă pentru frontierele terestre. Parisul cere să se aştepte raportul anual privind corupţia în UE, ce va fi publicat în iulie, pentru a lua această decizie, "în scopul de a păstra deschise toate opţiunile şi de a pune cele două ţări candidate în faţa responsabilităţilor lor".
Spaţiul Schengen este format din 22 dintre cele 27 de state membre UE (Marea Britanie, Irlanda şi Cipru au rămas în afara acestui spaţiu) alături de Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein. Pentru integrarea oricărui nou membru este necesară unanimitatea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul lalelelor între România şi Olanda. Cum va afecta blocarea tirurilor cu flori aderarea României la Schengen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe