La începutul zilei, mai mulţi scriitori au anunţat public că nu vor onora o invitaţie din partea puternicului şef al Guvernului rus. „Educaţia mea nu îmi permite să vin să văd pe cineva de ziua sa, pentru a-i vorbi de probleme, pentru a-i exprima critici”, a declarat Dmitri Bikov, un renumit autor şi cronicar, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a văzut constrâns să reacţioneze la o polemică ce ameninţa să se dezvolte: „Mai multe persoane invitate nu sunt în prezent la Moscova, altele sunt bolnave”, a spus el.
„Aceşti scriitori nu vor să fie marionete în mâinile fostului preşedinte”, a subliniat scriitorul şi liderul Partidului naţional bolşevic de opoziţie, Eduard Limonov.
Cu excepţia acestui moment stânjenitor, întâlnirea cu aproximativ zece scriitori, care a avut loc „din întâmplare” în ziua aniversării premierului, potrivit acestuia, s-a desfăşurat în condiţii foarte bune.
Fidel tradiţiei de apropiere între putere şi literatura inaugurată de Lenin şi Stalin, autorul cărţii „Bani pentru Maria”, Valentin Rasputin, i-a adus lui Putin un omagiu exagerat.
„Vă urăm tot binele posibil. Ce vrea să însemne binele dumneavoastră? Înseamnă binele ţării, binele nostru, pentru că viaţa privată – nu ştiu dacă aveţi una – mi se pare că are efectele sale la nivel de stat”, a afirmat scriitorul, potrivit agenţiei Itar-Tass.
Autorii prezenţi, printre care Aleksandr Kabakov („Neîntoarcerea”), Serghei Lukianenko („Santinelele nopţii”) şi Andrei Bitov („Casa Puşkin”) i-au oferit toţi cărţi premierului rus.
Cotidianul Nezavisimaia Gazeta a mers şi mai departe cu elogiile. Flirtând între ironie şi laudă, ziarul a publicat pentru Putin o odă, care i-ar fi făcut pe anumiţi lideri sovietici să pălească de invidie.
„Chiar dacă există un rebel printre noi/ Şi el, dacă trebuie, vă va apăra trup şi suflet/ Vă iubesc atât de sincer, cu atâta tandreţe/ Şi dacă Dumnezeu vrea acest lucru, ţara vă va iubi la fel de mult”, scrie poetul Evgheni Lesin.
Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a dat dovadă de mai multă sobrietate, limitându-se să laude un om „cu principii” şi cu „exigenţe înţelepte”.
„Cu un tact înnăscut, apăraţi cu persistenţă interesele statului, confirmându-i autoritatea şi puterea dincolo de frontierele ţării”, a subliniat patriarhul Kirill.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev, ales de Putin pentru a-l succeda, s-a întâlnit cu premierul şi i-a oferit un tablou, a anunţat postul rus de televiziune.
Aniversarea lui Putin coincide de asemenea cu festivităţile de comemorare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu trei ani. Scriitorul Dmitri Bikov, după ce a declinat invitaţia lui Putin, a participat la aceste festivităţi.
Membrul opoziţiei şi fostul vicepremier Boris Nemţov s-a exprimat şi el cu această ocazie: „Nu ştiu dacă este un fapt întâmplător sau nu că aniversarea lui Putin coincide cu ziua uciderii lui Politovskaia. Ştiu doar că această coincidenţă este deplorabilă”, a subliniat el.