AFP: Berlusconi se sacrifică pe altarul crizei euro
Şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, care a marcat politica italiană în ultimii 17 ani, a acceptat marţi să demisioneze după adoptarea măsurilor promise de Uniunea Europeană pentru a evita extinderea crizei în zona euro.
AFP: Berlusconi se sacrifică pe altarul crizei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Guvernul nu mai dispune de majoritatea pe credea că o are" în Parlament, a constatat amar Berlusconi, într-o intervenţie telefonică la unul dintre posturile private de televiziune, Canale 5. "Este important să facem ce este bine pentru ţară", a adăugat el.
Culmea umilinţei pentru Il Cavaliere, demisia sa a fost anunţată de preşedinţia republicii în urma unei întâlniri cu şeful statului, Giorgio Napolitano. Comunicatul oficial precizează că Berlusconi va pleca imediat ce Parlamentul va adopta măsurile bugetare şi reformele economice.
Guvernul a rămas clar în minoritate, marţi, în Camera Deputaţilor, care a adoptat bilanţul pe 2010 al statului italian graţie abţinerii unui grup de "nemulţumiţi" din cadrul PdL, partidul lui Berlusconi. În intervenţia sa la Canale 5, Il Cavaliere a subliniat că trebuie "să ia act" de faptul că nu mai are "o majoritate foarte clară".
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Într-un alt interviu, la postul public de televiziune Rai Uno, el a declarat că "încearcă o mare tristeţe şi chiar durere" în faţa disidenţei a şapte membri ai PdL, cu care are "nu numai un raport de colaborare politică, ci şi unul uman, de prietenie".
Aflat în stare de şoc după vot, el şi-a reunit rapid cei mai fideli colaboratori, pe Gianni Letta şi pe liderii Ligii Nordului, aliatul său cheie, înainte de a merge la preşedinţie.
El a explicat că trebuie adoptate cât mai repede măsurile cerute de Europa deoarece "pieţele nu cred că Italia este capabilă sau intenţionează să aprobe aceste măsuri pe care Europa le-a cerut".
Calendarul actual prevede adoptarea măsurilor cerute de UE până la 18 noiembrie în Senat şi până la sfârşitul lunii în Camera Deputaţilor.
Berlusconi a subliniat că cere opoziţiei de centru şi de stânga să voteze pentru accelerarea procesului.
Imediat ce va demisiona, preşedintele Napolitano va convoca toate partidele politice pentru a încerca să formeze un nou Guvern. Dacă nu va reuşi din cauza majorităţii insuficiente, el va dizolva cele două Camere pentru organizarea alegerilor anticipate, în timp ce actuala legislatură se încheie în 2013.
Berlusconi a declarat că privilegiază această izpoteză, recunoscând că preşedintele este cel care trebuie să ia o astfel de decizie.
Il Cavaliere este convins că va fi imposibil de format un Guvern care să dispună de o majoritate stabilă şi că va fi necesară întoarcerea la urne.
Aliatul său Umberto Bossi şi-a exprimat speranţa că Berlusconi va ceda locul secretarului general al partidului său PdL, Angelino Alfano, care ar putea conduce un Guvern extins către centru.
Dar sunt vehiculate şi alte nume, cum ar fi cel al lui Gianni Letta, colaboratorul său apropiat şi eminenţa cenuşie, foarte apreciat de foştii creştini-democraţi care formează în prezent tabăra de centru.
"Este, în mod incontestabil, sfârşitul acestui Guvern, dar poate fi şi sfârşitul unei dominaţii", cea a lui Il Cavaliere, care a condus Italia în trei rânduri de la intrarea sa în viaţa politică, în urmă cu 17 ani (timp de şapte luni în 1994, cinci ani din 2001 până în 2006 şi din 2008 până în prezent), a apreciat politologul Marc Lazar.
Va fi şi un epilog pentru saga unui personaj carismatic, provenit din mica burghezie milaneză, iniţial vânzător de aspiratoare şi animator pe vase de croazieră, apoi antreprenor în construcţii şi fondator al mai multor posturi de televiziune, devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia.
Cealaltă ipoteză este că preşedintele Napolitano va reuşi să formeze un Guvern de uniune naţională susţinut de o paletă largă de partide, care va fi condus de o personalitate independentă ca economistul Mario Monti, fost comisar european.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26