AFP: Candidaţi celebri, în prima linie la alegerile legislative din România

Un fost cosmonaut, un fost luptător, o creatoare de modă, o cântăreaţă, actori, toţi au acceptat invitaţia de a candida la alegerile legislative care se vor desfăşura duminică în România.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului AFP: Candidaţi celebri, în prima linie la alegerile legislative din România

AFP: Candidaţi celebri, în prima linie la alegerile legislative din România (Imagine: Mediafax Foto)

Partidele politice au curtat numeroşi artişti şi foşti sportivi pentru cursa parlamentară. Ei mizează pe modul de scrutin uninominal cu un tur, organizat pentru prima dată în această ţară, punând mai mult accentul pe candidat, decât pe o listă de nume votată global, ca până acum.

"Vocea ta în Parlament", scrie pe site-ul său de Internet Luminiţa Anghel, care a oferit României locul trei la Eurovision 2005, candidat al Partidului Social-Democrat (PSD, opoziţie) la Bucureşti, pentru un post de deputat.

Alături de o listă impresionantă de premii obţinute în cursul competiţiilor muzicale naţionale şi internaţionale, figurează programul său politic detaliat, care vizează să amelioreze sănătatea, justiţia, educaţia şi viaţa românilor.

Pentru a-şi implementa proiectele, Anghel va trebui să se înfrunte, printre alţii, cu un fost luptător, Cătălin Zmărăndescu, care se lansează în bătălia electorală sub eticheta Partidului Noua Generaţie Creştin-Democrat (PNG-CD) al lui Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti.

Proprietar al unei societăţi de protecţie şi supraveghere, care se caracterizează prin grosolănia sa faţă de suporterii recalcitranţi, şi gardă de corp personală a şefului de la Steaua, Zmărăndescu promovează educaţia sanitară şi sportivă pentru binele naţiunii.

Prezenţa acestor VIP-uri în politică se întinde în toată ţara.

La Braşov, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu, în cadrul unei misiuni ruse în 1981, şi candidat PSD pentru Senat, îşi face promovarea de la înălţime, cu ajutorul unui balon cu aer cald.

Ambasador la Moscova din mai 2004 până în mai 2005, astronautul afirmă că vrea să ajute la revitalizarea economică a oraşului, pe fondul crizei şi al anunţului grupului Kraft Foods privind închiderea fabricii de ciocolată din Braşov pentru a o muta progresiv în Bulgaria.

La aproximativ 250 de kilometri spre sud, o altă candidatură vorbeşte de la sine: Florin Călinescu, actor reputat pentru rolurile sale carismatice în seriale de satiră politică. Unul dintre personajele interpretate de artist, care s-a alăturat recent liberalilor (PNL, aflat la putere) este cel al preşedintelui.

Dacă unele cazuri izolate de cântăreţi sau actori deveniţi parlamentari au fost înregistrate în trecut, anul acesta este vorba de un aflux de vedete în politică, pe care analiştii îl explică prin rolul important al notorietăţii în aceste alegeri, în special pentru "electoratul indecis, mai puţin implicat în politică".

"Atunci când un alegător citeşte buletinul de vot şi vede o serie de nume care nu îi spun nimic şi printre ele unul de notorietate, este posibil să îl voteze pe cel din urmă", apreciază sociologul Mircea Kivu.

Pe de altă parte, în condiţiile în care politicienii ocupă ultimul loc în sondaje la capitolul încrederea românilor, Kivu consideră că o posibilă afluenţă de celebrităţi în Parlament "nu va schimba cu mult imaginea clasei politice".

"Ei vor continua să fie percepuţi drept actori, cântăreţi, sau ce erau înainte, şi nu ca politicieni", a conchis sociologul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici