AFP: Criza ostaticilor răpiţi în Egipt ia o turnură îngrijorătoare

Criza ostaticilor răpiţi în sudul Egiptului a luat, duminică, o turnură îngrijorătoare după ce armata sudaneză a ucis şase dintre răpitori, acuzaţi că sunt membri ai unei grupări rebele din Darfur, fără a elibera însă prizonierii care se află acum pe teritoriul Ciadului.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului AFP: Criza ostaticilor răpiţi în Egipt ia o turnură îngrijorătoare

AFP: Criza ostaticilor răpiţi în Egipt ia o turnură îngrijorătoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ultimelor informaţii, eliberarea celor 19 ostatici răpiţi în urmă cu nouă zile în timpul unei excursii de tip safari ar putea avea loc doar în schimbul achitării unei răscumpărări.

Un consilier al preşedintelui sudanez, Mahjoub Fadl Badri, a declarat că şase răpitori au fost ucişi iar alţi doi arestaţi în urma unui schimb de focuri cu armata sudaneză.

După ce răpitorii şi ostaticii au fost localizaţi în apropiere de masivul Jebel Ouanat, la intersecţia graniţelor dintre Egipt, Sudan şi Libia, schimbul de focuri s-a produs la 300 de kilometri spre sud, în apropierea frontierei cu Ciadul.

Cei 19 ostatici, dintre care 11 turişti străini, cinci germani, cinci italieni şi o româncă, se află acum pe teritoriul Ciadului.

Potrivit armatei sudaneze, ostaticii se află acum la Tarat al-Chajara, o localitate situată în apropierea frontierei dintre Ciad şi Sudan.

Autorităţile de la Khartoum au anunţat că cei 19 au fost răpiţi de o grupare rebelă din Darfur, Mişcarea pentru Eliberarea Sudanului-Unitate (SLA-U), care a dezminţit imediat de la Londra implicarea sa în această răpire.

Recentele evoluţii din criza ostaticilor nu au fost însă comentate, în mod surprinzător, de autorităţile de la Cairo.

Agenţia semioficială Mena s-a limitat doar la preluarea comunicatelor transmise de armata sudaneză.

Presa italiană a relatat că, potrivit diplomaţiei de la Roma, cei cinci ostatici italieni "nu au fost aparent implicaţi în schimbul de focuri".

Încrezător şi relaxat duminică dimineaţă, ambasadorul uneia din ţările implicate în criză s-a declarat în cursul serii îngrijorat de turnura pe care au luat-o evenimentele.

Între timp apar însă tot mai multe indicii privind reglementarea cât mai rapidă a crizei iar un oficial egiptean din serviciile de securitate a declarat sub protecţia anonimatului că achitarea unei răscumpărări ar putea fi singura soluţie.

Capturaţi la poalele unui munte din Egipt, ostaticii au fost apoi transferaţi pe versantul sudanez al muntelui, înainte de a fi transferaţi pe teritoriul libian de unde au fost în cele din urmă aduşi înapoi în Sudan.

Acest traseu a fost dezvăluit de autorităţile sudaneze, ostaticii traversând clandestin mai multe frontiere, dar rămânând "în formă bună", potrivit autorităţilor de la Khartoum.

Oficialul egiptean a dezvăluit, la sfârşitul săptămânii trecute, că răscumpărarea, probabil în valoare de şase milioane de euro, ar fi fost achitată răpitorilor la scurt timpă după răpire, după ce ostaticii au fost transferaţi pe versantul libian al muntelui Jebel Ouanat.

Acesta a adăugat că o delegaţie egipteană se pregăteşte să se deplaseze în sudul ţării pentru a prelua ostaticii "în două sau trei zile".

În comunicatul difuzat duminică, armata sudaneză a precizat că a pierdut contactul cu răpitorii în urmă cu trei zile, după ce aceştia au traversat frontierea libiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici