- Home
- Externe
- SOFIA, (04.01.2014, 12:35)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Exodul inteligenţei din România şi Bulgaria continuă, după anularea restricţiilor în UE
Tineri cu studii superioare, inclusiv oameni de ştiinţă, nu au aşteptat deschiderea pieţei europene a muncii pentru a părăsi în masă Bulgaria şi România, o adevărată problemă pentru cele două ţări, cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE).
Urmărește
2650 afișări
AFP: Exodul inteligenţei din România şi Bulgaria continuă, după anularea restricţiilor în UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Două treimi dintre cercetătorii Institutului de Matematică din Sofia au plecat în ultimii 15 ani. Odată cu anularea restricţiilor impuse în Uniunea Europeană, plecarea va fi şi mai uşoară", declară resemnat Maihail Konstantinov, profesor în inginerie civilă.
Şi mai rău, apreciază el, "calitatea a numeroşi studenţi este deplorabilă, deoarece cei mai buni elevi pleacă imediat după studiile secundare".
După şapte ani de la aderarea ţărilor lor la UE, românii şi bulgarii sunt de-acum liberi să muncească oriunde în Europa. Nouă ţări care au menţinut restricţii au fost nevoite să le suprime la 1 ianuarie. Alte 17 state, între care Italia şi Suedia, au făcut deja acest pas de mai mulţi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Potrivit unor experţi, această schimbare nu va conduce la o creştere importantă a nivelului emigrării, în contextul în care trei milioane de români şi un milion de bulgari au plecat deja din ţară de aproximativ 20 de ani, pentru a-şi face un viitor în altă parte.
La Liceul în limba franceză din Sofia, o instituţie cu o bună reputaţie din capitala bulgară, aproximativ unul din doi elevi pleacă după Bac să studieze "în Franţa, Germania, Anglia şi Olanda, pentru a se instala acolo", declară Ghergana Krasteva, adjuncta directorului. În opinia acestor tineri, învăţământul pe care-l oferă universităţile bulgare nu le permite să fie "competitivi la angajarea în firme internaţionale".
Svilen Malcev, în vârstă de 21 de ani, a studiat la foarte selectivul liceu de matematică din Sofia. Ajuns student la Politehnică, el doreşte să devină inginer în domeniul auto şi participă la un program comun cu Universitatea din Karlsruhe. Vrea să meargă în Germania, spune el, fiindcă "studenţii de la universitatea noastră rămaşi în Bulgaria nu găsesc locuri de muncă conforme competenţelor pe care le au".
"Hemoragie" în domeniul sănătăţii publice
Sănătatea publică în Bulgaria, la ca şi în România, este cel mai afectat domeniu de deschiderea treptată a pieţei europene a muncii.
"Începând din 1990, peste 21.000 de medici români au plecat să muncească în străinătate", declară Vasile Astarastoae, preşedintele Ordinului Medicilor. Marea majoritate muncesc în Marea Britanie (4.500), Franţa (4.300) şi Germania (2.000), iar dintre medicii străini care profesează în Franţa "românii sunt cei mai numeroşi, mai mulţi ca belgienii".
Pensionarea şi migrarea, împreună, reprezintă un factor "exploziv", în contextul în care numărul medicilor a scăzut cu 30% în ultimii doi ani. "Anumite spitale nu mai au nici măcar un anestezist cu normă întreagă, un lucru care le blochează sporadic activitatea", afirmă medicul Astarastoae. Iar infirmierii, foarte căutaţi în Europa de Est, se împuţinează şi ei.
În Bulgaria vecină, Mariana Kirilova, preşedinta sindicatului medicilor din regiunea Veliko Târnovo (centru), conduce un serviciu de urgenţă. Ea are două specializări şi 28 de ani de experienţă. Cifrele pe care le prezintă relevă esenţa situaţiei: "Câştig, în Bulgaria, 940 de leva (480 de euro), în timp ce un debutant, în Germania, este încadrat cu (un salariu) de 2.200 de euro" pe lună.
Sectorul informaticii, un punct tare, în mod tradiţional, în ambele ţări, reprezintă o rază de speranţă în acest tablou sumbru. Formarea tinerilor informaticieni români şi bulgari este apreciată în străinătate, un lucru care a determinat un număr de companii străine de vârf să se instaleze în cele două ţări. Consecinţa este faptul că exodul inteligenţei în acest domeniu este în scădere.
"În urmă cu 15 ani, cei mai buni dintre cei formaţi în România aveau o singură ţintă, Silicon Valley", declara la sfârşitul lui noiembrie ministrul român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Dan Nica. "În prezent, unii au revenit, iar mulţi nu mai pleacă", adăuga el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe