AFP: Extrema dreaptă este pe val în Franţa

Frontul Naţional (FN) se afla duminică pe prima poziţie în vederea unei victorii într-un scrutin local fără miză la nivel naţional, dar care ilustrează bunăvoinţa de care beneficiază această mişcare de extremă dreapta în rândul unei populaţii exasperate de insecuritate şi criză.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului AFP: Extrema dreaptă este pe val în Franţa

Laurent Lopez, candidat al Frontului Naţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urmă cu o săptămână, localitatea sudică Brignoles - 17.000 de locuitori conduşi de un primar comunist - opta să dea 40,4% din voturi FN, în primul tur de scrutin al unor alegeri cantonale, marcate de un absenteism extrem de puternic, de aproape 67%.

Pentru duminică, în al doilea tur de scrutin, stânga, eliminată din joc, a îndemnat la formarea unui "front republican" care să îi "bareze" calea candidatului FN Laurent Lopez şi să o aleagă, în consecinţă, pe rivala sa din acest duel, Catherine Delzers, care provine din partidul de dreapta UMP.

De o săptămână, toate sediile centrale ale partidelor urmăresc atent acest scrutin-test, care spune multe despre starea de spirit a francezilor, într-o ţară în care administraţia socialisto-ecologistă a lui François Hollande este tot mai nepopulară şi în care opoziţia de dreapta tradiţională continuă, în absenţa unui proiect politic alternativ, să se sfâşie în conflicte personale.

"Toată Franţa devine mai dură", rezuma recent Reynié, pentru cotidianul Le Monde Dominique, autorul unei cărţi ce urmează să apară în curând despre "Noile populisme".

FN, al cărui discurs exploatează de prea mult timp insecuritatea şi criza economică, se bucură de câteva luni de un ecou neobişnuit la abordarea sa, rezultatul, se pare, al strategiei şefei formaţiunii, Marine Le Pen, de diabolizare şi implantare locală.

Le Pen revendică tot mai mult pentru formaţiunea pe care o conduce titlul de "primul partid din Franţa", chiar dacă acesta are doar doi deputaţi în Adunarea Naţională. În sprijinul avansului înregistrat, FN se poate lăuda cu intenţiile de vot în alegerile europene din 2014.

Potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Ifop pentru săptămânalul Le Nouvel Observateur, FN se clasează pe primul loc cu 24% din intenţii, devansând cu mult Partidul Socialist (PS), cu cele 19 procente ale sale, şi UMP, care se plasează pe poziţia a doua cu 22%.

"Vot de sancţionare"

În pofida unui ministru de Interne, Manuel Valls, cu un discurs foarte ferm, polemic, referitor la migrare, puterea socialistă nu a reuşit până acum să oprească ascensiunea puternică a extremei drepte şi să determine o diminuare a sentimentului insecurităţii, aflat în creştere, şi al unei Franţe care se adânceşte în criză.

"Economia franceză merge mai bine, în mod incontestabil. Toţi indicatorii sunt în direcţia bună", iar neîncrederea "în care trăim nu este fondată", apreciază ministrul francez al Economiei Pierre Moscovici într-un interviu publicat de Journal du Dimanche (JDD). Şomajul a peste trei milioane de persoane continuă, totuşi, să afecteze puternic ţara.

La Brignoles, în primul tur s-a dat "un vot de sancţionare", afirmă un locuitor, Philippe, care cere să nu-i fie citat numele. Votarea FN în localitate este "normală", afirmă Marie, o sexagenară, care doreşte şi ea să rămână anonimă. "În prezent, în acest mic oraş, te întrebi unde te afli", adaugă ea, referindu-se la prezenţa unei populaţii de origine magrebiană în centrul localităţii.

În acest orăşel, FN apreciază că a fost "singurul care a făcut campanie cu adevărat", distribuind fluturaşi, organizând întâlniri cu simpatizanţii şi populaţia. Între cele două tururi de scrutin, UMP, într-o încercare de a recâştiga teren, şi-a multiplicat, de asemenea, acţiunile de distribuire de fluturaşi, şi de trimitere de mesaje pe telefon, e-mail sau postate pe reţele de socializare.

Campania i-a vizat atât pe absenteişti, cărora a vrut să le "conştientizeze miza", cât şi alegerile locale prevăzute în martie, care ar putea să provoace un cutremur pe eşicherul politic din Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici