"Primul lucru care s-a întâmplat a fost că tancurile ruse au intrat", a spus Saakaşvili într-un interviu acordat Financial Times. "Din punctul nostru de vedere (armata georgiană, n. red.) a răspuns invaziei ruse", a adăugat el.
Saakaşvili a mai spus că forţele sale au intervenit pentru a îngreuna avansul trupelor ruse în Georgia, intenţionând să se lupte cu acestea timp de trei zile, pentru a trasmite un semnal de alarmă întregii lumi.
Mulţi lideri ai lumii îl acuză pe Saakaşvili că a răspuns atacurilor separatiştilor oseţi asupra satelor de georgieni printr-o încercare periculoasă de a prelua controlul asupra regiunii. Aceasta a condus la contraatacul bine plănuit al ruşilor şi la invadarea Georgiei.
Din punctul de vedere al lui Saakaşvili însă, el nu poartă nici o vină în criza care s-a soldat cu distrugerea armatei georgiene, a podurilor, drumurilor şi a altor infrastrucuri din Georgia, care a generat neîncredere în rândul investitorilor şi care a permis Rusiei să deţină un control mai ferm asupra celor două regiuni separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia.
Potrivit Financial Times, după ce conflictul armat s-a încheiat, Saaakaşvili încearcă să rezolve criza poltitică şi economică. Saakaşvili a mai spus că nu intenţionează să demisioneze, după cum i-a cerut Rusia. În prezent, opoziţia georgiană îl susţine, însă a promis că va analiza evenimentele recente, după ce situaţia se va calma.
Preşedintele vrea să refacă infrastructura, ceea ce va dura câteva luni, şi să recâştige încrederea investitorilor. Acesta a precizat că economia Georgiei a suferit pierderi de 1,4 miliarde de euro (două miliarde de dolari).